rss      tw      fb
Keres

OGY - Öt vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az MSZP

Az MSZP öt parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető csütörtökön. Az ellenzéki párt többek között megvizsgáltatná, milyen szerepük volt fideszes politikusoknak a 2006. őszi zavargásokban, illetve hogy történtek-e visszaélések a kolontári vörösiszap-katasztrófa okozta károk enyhítését szolgáló adományok és költségvetési források felhasználásakor. A vizsgálóbizottság kezdeményezéséhez szükséges számú képviselővel az LMP-vel együtt sem rendelkező szocialisták - akik a Jobbikkal nem akarnak együttműködni -, fideszes aláírásokat kérnek.

Távközlési adó - A kormány szerint nincs ok változtatásra

A kormány szerint nincs ok változtatásra a távközlési cégek nyereségalapú adójával kapcsolatban - közölte az Európai Bizottság csütörtöki állásfoglalására reagálva a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel, kijelentve, hogy a magyar kabinet vállalja az erről szóló vitát az Európai Bíróság előtt is.

Alpolgármestert választott Óbuda

Kelemen Viktóriát is a főváros III. kerületének alpolgármesterévé választották, miután a városrész képviselő-testülete támogatta csütörtökön Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármester erre vonatkozó javaslatát.

Törvénytelen MSZP-lista miatt tesz feljelentést a Jobbik

Az MSZP 2010-es országgyűlési választásokon Budapest XVII. kerületben összegyűjtött kopogtatócéduláinak adatait tartalmazó listát kapott a Jobbik - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a Jobbik budapesti elnöke. Staudt Gábor hozzátette: még a héten feljelentést tesznek az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) A politikus hangsúlyozta: a cd-n található adatok összegyűjtése és tárolása egyrészt a választási eljárásról szóló törvénybe ütközik, másrészt pedig személyes adattal való visszaélésnek minősül.

Brüsszeli felszólítás Magyarországnak és Görögországnak, növényegészségügyi jogszabály ügyében

Az Európai Bizottság felszólította csütörtökön Magyarországot és Görögországot, hogy a növényi kártevőkkel kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének átruházása tekintetében tegyenek eleget bejelentési kötelezettségüknek, milyen intézkedést tettek az erre vonatkozó európai irányelv végrehajtása érdekében.

Orbán: Magyarország legyen Közép-Európa termelési központja!

A bajor miniszterelnökkel tárgyalt csütörtökön Münchenben Orbán Viktor; a magyar kormányfő a Horst Seehoferrel folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, Magyarország célja, hogy Közép-Európa termelési központjává váljon.

Az agrártörvényt vidékstratégiai törvény válthatja fel

Az 1997-es agrártörvényt egy vidékstratégiai törvény válthatja fel, a helyi fejlesztéseket gátló jogszabályok "kigyomlálására" pedig a vidéki civil szervezetek tegyenek javaslatot - mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Tállai: garanciákkal erősödnek az önkormányzati alapértékek

Az idén elfogadandó új önkormányzati törvényben (Ötv.) megmaradnak, sőt kibővülnek és garanciákkal erősödnek az önkormányzati alapértékek - mondta Tállai András önkormányzati államtitkár a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott belügyminisztériumi ünnepségen csütörtökön.

Gyurcsányt csak fegyelmi eljárás után zárhatják ki az MSZP-ből

Bár Gyurcsány Ferenc kizárásának lehetősége az MSZP múlt szombati választmányi ülésén is felvetődött, szerdán Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető az ATV egyik műsorában már egyértelmű szándékaként közölte a nyilvánossággal: ha a korábbi kormányfő nem lép ki, azt fogja javasolni, hogy még a novemberi kongresszus előtt zárják ki az MSZP-ből. A szocialista pártban - az alapszabály szerint - a tagsági viszony kizárással csak fegyelmi eljárás után kiszabott büntetésként szüntethető meg.

Lapszemle: Közkutakat zárnak le Pécsen

Lezár harminckét közkutat a helyi vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. a következő hetekben Pécsen, mert sokan azok használatával szereznek ingyen nagy mennyiségű ivóvizet - közölte a Pécsi Újság internetes hírportál csütörtökön.

OGY - Az ebadóról és a plázákról is tárgyal a jövő héten az Országgyűlés

Az Országgyűlés jövő kedden tárgyal arról az indítványról, amely ebrendészeti hozzájárulás kivetésére adna lehetőséget az önkormányzatoknak. Napirendre kerül az LMP-nek a bevásárlóközpontok és a kereskedelmi egységek - azaz a plázák és a hipermarketek - létesítésének és működtetésének törvényi minimumszabályairól szóló előterjesztése is.

Amerikai nagykövet: Magyarországnak kiszámíthatóságra van szüksége

A magyar kormány gazdaságpolitikájáról nyilatkozott a CNBC üzleti hírcsatorna internetes kiadásának Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete csütörtökön.

Az almásfüzitői vörösiszap-tározónál tiltakozott a Greenpeace

A Greenpeace aktivistái csütörtökön Almásfüzitő határában, a VII-es vörösiszap-tározó területén vászoncsíkdarabokból nagy STOP feliratot raktak ki, mert információjuk szerint a Duna közvetlen közelében lévő tározót veszélyes anyagokkal fedik le. A rendőrök igazoltatták az akció résztvevőit.

Erősödött a forint

Erősödött a forint csütörtök délelőtt, az eurót 290 forint alatt jegyezték fél tíz körül, míg kora reggel még 291 forint felett volt az árfolyam.

Enyhén emelkedtek az ipari termelői árak augusztusban

Az ipari termelői árak az előző havihoz mérten 0,7 százalékkal emelkedtek az idén augusztusban, az egy évvel korábbihoz képest viszont 0,1 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Duna House: csökkenő ingatlanárakat hozhat a végtörlesztés

A következő öt hónapban átlagosan 5-10 százalékos áresést prognosztizál Duna House: az ingatlanpiacon a következő hónapokban egymásra találhat az eladói és a vevői szándék, hiszen a végtörlesztésből adódó mintegy 25 százalékos árfolyamnyereség olyan teret biztosít az eladóknak az árkialakítás folyamán, ami az árérzékeny vevői oldalnak is kedvez.

Lapszemle: Pécs ezer forintért jut a parkolóautomata-hálózathoz

Jelképes összegért, ezer forintért kapja meg Pécs a helyi parkolóautomata-hálózatot október végén, amikor lejár a szerződés a parkolókat üzemeltető vállalkozással - közölte csütörtöki számában az Új Dunántúli Napló.

Lapszemle: Tiltakoznak az önálló háziorvosi ügyelet megszüntetése ellen Zalalövőn

Tiltakoznak az önálló háziorvosi ügyelet megszüntetése ellen a helyiek Zalalövőn; az önkormányzathoz eljuttatott beadványukhoz 718 aláírást - ez a kisváros lakosainak csaknem egynegyede - mellékeltek és lakossági fórum összehívását sürgetik - írta csütörtöki számában a Zalai Hírlap.

Devizahitelek - MSZP: árfolyamrögzítés helyett kamatrögzítést!

Az MSZP a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés helyett a lakossági hitelkamatok referenciakamathoz kötését javasolja az ingatlan- vagy állami kezességvállalási fedezettel létrejött hitel-, illetve kölcsönszerződésekkel kapcsolatban.

BÉT - Limitált emelkedés jöhet csütörtökön

Limitált, kismértékű emelkedést könyvelhet el várhatóan a csütörtöki kereskedési napon a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az MTI által megkérdezett elemzők szerint. Felhívták a figyelmet, hogy a német parlament délelőtt szavaz az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogkörének kibővítéséről szóló csomagról, a voksolás kimenetele nagyban irányt szab majd a kereskedésnek.

Az államfőhöz fordult a szerencsejáték szövetség

A Magyar Szerencsejáték Szövetség arra kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a játékadó ötszörösére emeléséről szóló törvényt - az erről szóló közleményüket csütörtökön juttatták el az MTI-hez.