rss      tw      fb
Keres

OGY - Schiffer : Kövér László kérjen bocsánatot a strasbourgi emberi jogi bíróságtól

MTI 2011. november 7., hétfő 14:21

Az LMP arra szólítja fel Kövér Lászlót, hogy pénteki kijelentései miatt haladéktalanul kérjen bocsánatot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától - mondta hétfőn az MTI-nek Schiffer András. A frakcióvezető szerint a házelnöknek joga van a véleményéhez, de az elfogadhatatlan, ha "leidiótázza" a testületet.

A parlament elnöke a HírTV Péntek 8 című műsorában a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságnak a vörös csillag viselésével kapcsolatban hozott engedélyező ítéletéről szólva azt mondta: nem kellene sokat foglalkoznunk azzal, hogy mi van Európában és Strasbourgban. Reményét fejezte ki, hogy a magyar tiltó törvény ezen túl is hatályban lesz, az eljáró hatóságok pedig ezen túl is büntetnek a jelkép viseléséért. „Strasbourgban néhány idióta, fogalma sem lévén arról, hogy az országban mi zajlott 50 éven keresztül (…) úgy gondolja, hogy a szabadságjoghoz tartozik, hogy valaki a vörös csillaggal demonstráljon” - tette hozzá a politikus.

Schiffer András elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egyik legmagasabb magyar közjogi méltóság, az Országgyűlés elnöke, "leidiótázza" a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságát. A politikus hangsúlyozta, tiszteletben tartja Kövér Lászlónak az önkényuralmi jelképekről alkotott véleményét, még akkor is, ha nem ért azokkal egyet és személy szerint alkotmányjogilag is aggályosnak érzi a vörös csillagra vagy a horogkeresztre vonatkozó szabályozást. Hozzátette, hogy Kövér László kijelentései viszont azt tükrözik, a magyar politikai vezetés nem hajlandó tiszteletben tartani az európai normákat és intézményeket.

Kövér László ugyanebben a műsorban, az Európában az elmúlt években zajló gazdasági és politikai változásokról szólva azt mondta: a demokráciák kezdik hitelüket veszíteni, „mindenféle idióta pártok lépnek fel és szereznek akár mandátumot is” - utalt Kétfarkú Kutya Párthoz hasonló jelenségekre a házelnök. Ezzel kapcsolatban - jelezve, hogy véleménye sokakban nemtetszést fog kiváltani - azt mondta: „az LMP-t és a Jobbikot nem sokkal tartom komolyabb pártnak, mint a Kétfarkú Kutya Pártot. Semmit nem mutattak másfél év alatt, ami alapján azt kellene gondolnom, hogy őrájuk lehetne bízni az ország sorsát”.

Schiffer András ennek kapcsán annyit jegyzett meg, hogy habár nem akar különösebben foglalkozni azzal, hogy a fideszes politikus hogyan minősítette az LMP-t, de "az Országgyűlést a kormányoldal tette cirkusszá az elmúlt 15 hónapban. Véleménye szerint a házelnök szerényebben is fogalmazhatna az ellenzéki pártokról, mert a "parlamentarizmust ők üresítették ki és kormányzás helyett ötletelés folyik".