rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. november 2.

Dániel Péter ügyvéd


Bolgár György: - Amikor majdnem másfél évvel ezelőtt valaki kaszinótojást kent egy nemzeti együttműködési nyilatkozatra, amit kifüggesztettek egy közintézmény falára, akkor azt mondtam magamban és talán itt a műsorban is, hogy na, ez jópofa, ez szellemes, így kell válaszolni abszurd ötletekre és akkor beszéltünk is egymással.

Dániel Péter: - Ketchup is volt azóta, tehát a humoros formát is megtartottuk.

- Volt az is. De azóta valami más is történt, ami már nem ennyire látszik sikeresnek. Olyan, mintha repülőrajtot vett volna és teljes erőből nekirontott volna fejjel az első falnak. Itt van ez a Wittner Mária-ügy, most megkapta Molnár Csabától, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció tervezett frakciójának vezetőjétől, hogy Ön nem a koalíció tagja, de ha a felvételét kérné a pártba, akkor azt el kellene utasítaniuk, mert mások emberi méltóságát tiszteletben kell tartani. Ön ügyvéd és közéleti emberré vált, hogy nem jutott ez eszébe?

- Először is azt szeretném mondani, hogy ez nem volt egy helyes tett a részemről és ez úton is bocsánatot kérek Wittner Máriától, hogy ilyen durva véleményt mondtam róla. Azt mondja erre Nietzsche, hogy aki szörnyekkel küzd, annak nagyon kell vigyázni, nehogy maga is szörnyeteggé váljon. Én azt gondolom, hogy sajnos részben beleestem ebbe a hibába. Bár azzal szeretnék azért védekezni, hogy ez talán közírói munkásságom része.

- Ne minősítse. Az, hogy elmondta, hogy bocsánatot kér Wittner Máriától, szerintem bőven elég.

- De egyébként már jó néhány napja megtettem.

- Hol tette meg?

- Megtettem, mert Németh Péter írt egy nyílt levelet a Népszavába, ami, mondjuk úgy, hogy megérintett engem. Barátomnak tartom őt, és azt gondoltam, hogy joggal tette ő ezt szóvá. És én már napokkal ezelőtt megtettem ezt ugyanazon a nyilvános fórumon, ahol megtettem ezt a szerencsétlen bejegyzést is, a saját facebook-lapomon. Csak hát ez a lakáj-média az egyiket nagyon megtolta, a másikkal meg természetesen már nem törődött. Az már nem volt hír.

- Akkor most segítünk egy kicsit a hírnek szárnyalni, most a Klubrádió hullámhosszán mondta el, hogy bocsánatot kér.

- Köszönöm szépen. Mert mindenképp szeretnék bocsánatot kérni az idős és szerencsétlen sorsú nőtől, ugyanakkor nem szeretnék bocsánatot kérni az általam nyilas szervezetnek tartott magyar gárda pártolójától, zászlóanyjától.

- De Ön is érzi és érti, hogy más dolog valakinek a politikai és közéleti szereplését, annak tartalmát bírálni, akár erős szavakkal kritizálni és más a személyiségét szétszedni, szétzúzni, szétrugdosni.

- Ez teljesen jogos, és én itt egy nagy hibát követtem el, bár én ezt magánvéleményként fogalmaztam meg egy szűk csoport előtt. Pechemre aztán a sajtó ezt szanaszét kürtölte, ráadásul torzítva. Hiszen én nem vádoltam meg őt ezekkel a dolgokkal, én ezt úgy fogalmaztam, hogy számomra ezt a szélsőséges típust testesíti meg, és nem fogadom el őt mintegy hősnek. Főképpen nem fogadom el a jelenlegi politikája miatt, a Horn Gyulára, Gyurcsányra, vagy Tollerre tett kőkemény nyilatkozatai, illetve a magyar gárda mellett vállalt szerepe miatt.

- De ügyvéd úr, ha hősnek nem is fogadja el, szerencsétlen áldozatnak, aki nagyon sok évet eltöltött börtönben, elfogadhatja.

- Mindenképp, és ezért kértem bocsánatot. És csak mosakodni tudok, hogy nagyon sok szörnyű hír kering róla, tehát én újat nem írtam, legfeljebb leírtam ezeket.

- De Ön tudja, hogy mi az internet, és azt is tudja, hogy mit jelent az, hogy valaki híresztel valamit valakiről, és mégsem nézünk utána, mégsem próbáljuk bizonyítani. De ráadásul ebben az esetben nincs is értelme az akármilyen rágalmazó hírek bizonyításának, mert jelentéktelen. Nem az a dolog lényege. Hogy Wittner Mária mit csinált ’56-ban, az egy dolog. Súlyos büntetést kapott érte, ez egy másik dolog. És nem szabad visszamenőleg ötven évre minősítgetni az ő fellépését.

- Teljesen jogos és nem is ez volt a szándékom. Én csupán megkérdőjeleztem az ő hősi szerepét, mivel ő is szerintem egy ilyen hamis személyiség a Fidesz köreiben, ráadásul egy ilyen átkötő kapocs a hazai szélsőjobb felé. És ezért támadtam meg ilyen durván magánvéleményként, de azt gondolom, hogy ezt én nem tettem jól.

- Nem bőven elég az, hogy ha ezt a kapocs szerepét a szélsőjobb és a Fidesz között tollhegyre tűzi a facebookon?

- De, ezt kellett volna tegyem. Ezt kellett volna tegyem, ez egy komoly hiba volt, hogy más módon is megtámadtam. Talán elkapott az indulat, talán túlzottan hatott rám ez a facebook-betyár szerep. Talán az ottani közösség is ezt várta tőlem, mert ők is ugye rossz véleménnyel vannak az illetőről, engem pedig elkapott a hév és sajnos elkövettem egy hibát. Túl durván fogalmaztam egy közszereplővel kapcsolatosan. Bocsánat érte.

- Most lehet, hogy Ön is megbűnhődik érte, nemcsak Wittner Mária.

- Persze, vállalom is.

- Bár ő súlyos börtönbüntetéssel fizetett, ez valószínűleg Önre nem vár, de egyrészt, ha akart volna sem lesz most tagja ennek az új pártnak, a Gyurcsány-féle pártnak, a másik, hogy még akár az Ügyvédi Kamara is eljárhat Ön ellen. Az is lehet, hogy bíróságra fog járni Wittner Mária feljelentése miatt. Szóval lehet, hogy alapos meghurcoltatásokban lesz része, nem?

- Könnyen lehet, természetesen vállalom ennek a következményeit. Én mondtam egy kemény véleményt, a jobboldalról már mondtak százezret, rasszistát is, gyűlölködőt is, sértőt is. Most mondtam én is egyet.

- De éppen ez az, hogy nem szabad ugyanazokat a módszereket alkalmazni.

- Beleestem és vállalom a következményeit. Ez ilyen egyszerű. Bocsánatot kérek érte, de természetesen nem azért, hogy megússzam ezt a jogi ügyet, vállalom a következményeit. Ma már én sem tenném. Sajnos ezt túlzottan felkapta a sajtó és sajnos nagy nyilvánosságot – ráadásul torzítva – biztosította ennek a történetnek. Ez nem úgy hangzott el egyébként, de nem tagadom, hogy nagyon durván és sértő módon minősítettem Wittner Máriát. Azt gondolom, hogy ez nem volt helyes.

- Milyen tanulságot von le mindebből? Hogy ezentúl megfontolja kétszer is minden szavát, akárhova írja, akármekkora nyilvánosság előtt teszi?

- Természetesen, ez egy nagyon jó lecke erre. Jobban fogok vigyázni ezekre a minősítésekre. Bár jelentős részét, megmondom őszintén, vállalom ennek a véleményemnek. Kettő szó volt benne, amit nem kellett volna leírni. Azt ma már nagyon bánom, hogy leírtam. Nem volt egy szerencsés dolog.

- A személyiséget sértő részét kell elhagynia.

- Így van. Teljesen egyetértek.

- A politikai minősítést meg lehet.

- Abszolút egyetértünk és ezért is, amikor Németh Péter barátom megírta ezt a cikket, én rögtön ugyanolyan nyilvánosságot biztosítva bocsánatot kértem, az már az én pechem, hogy ez nem volt hír a sajtó számára, tehát nyilván semmilyen nyilvánosságot sem kapott. Egyetlenegy Pest megyei lap hozta le, és senki más. De én a részemről ugyanolyan nyilvánosságot biztosítottam, csak az elsőt felkapta mindenki, mivel azt gondolták, hogy így Gyurcsány Ferencet újra meg lehet támadni. Most már legalább ez nem megy tovább, most már rám sem lehet mondani, hogy gyurcsányista jogász. Megszakadt a kapcsolat, ők sem vállalnak fel engem, tudomásul vettem, tehát ezért már engem nem kell többet támadni. Gyurcsány Ferenchez semmi közöm és a DK-hoz sincsen semmi közöm. Tehát legalább egy fronttal kevesebb.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái