rss      tw      fb
Keres

Az unortodox gazdaságpolitika csődje


Minden hazai elemző katasztrofálisnak tartja a kormány gazdaságpolitikáját.

A helyzet jövőre pedig még rosszabb lesz: az új intézkedések, mint a bankok kifosztása, a minimálbér kényszerű jelentős emelése, a új adók bevezetése, valamint az adó- és járulékemelések folytán a GDP csökkenni fog. Pedig most se rózsás a helyzetünk, ez jól kiolvasható a The Economist 2011. szeptember 17-i számából. Egy táblázatban 43 fejlett és közepesen fejlett ország aktuális adatait teszik közzé: a kép, ami kirajzolódik, magyar szempontból kétségbeejtő.

Néhány adat: a negyedéves GDP-adat növekedése csak öt országban, az ipari termelés növekedése meg csak hét országban rosszabb, mint nálunk.

Inflációban viszont „jól állunk”: Mexikóval holtversenyben kilencedikek vagyunk, a magas inflációnkkal. Persze jövőre ez is tovább romlik.

Csehország és Lengyelország minden mutatóban jobb, mint mi vagyunk, csak a lengyel munkanélküliségi mutató rosszabb néhány tizeddel, mint a miénk.

Ha ez így megy tovább, a parlamenti ciklus végére mi leszünk Európa Szomáliája, végtelenül megosztott társadalommal.

És a követező négy év se lesz jobb: ha semmi nem változik, Fidesz-Jobbik koalíció fog kormányozni.

Ezt csak akkor lehet megakadályozni, ha a civilek megalakítják végre a pártjukat, mert ha igaz, hogy egymillióan vannak, akkor eldönthetik a választást.

Tétényi Éva lehetne az új párt arca, míg a létrejövő polgári koalíció miniszterelnöke az utóbbi évek egyetlen sikeres miniszterelnöke lehetne.

Az MSZP-nek létérdeke, hogy az új párt megalakuljon, ezért infrastruktúrájukat  a rendelkezésükre kellene bocsátaniuk, segítve szerveződésüket, még ha néhány szavazójuk át is  menne az új párthoz. Nagy segítséget adhat a szerveződő Szolidaritás mozgalom is, (maguk is lévén civilek), széles bázisával.

A fő cél ugyanis a Fidesz leváltása, és ehhez széleskörű összefogás kell. Ezt előbb-utóbb még az LMP is megérti, ha a választói törvény a koalíció szándékai alapján jön létre, és egyfordulós lesz a választás.

(Bauer Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!