rss      tw      fb
Keres

Hamarosan a parlament elé kerülhet a gyógyszertámogatás módosítása

MTI 2011. október 26., szerda 21:06

A gyógyszertámogatás módosításáról szóló tervezetre vonatkozó kormány-előterjesztés már elkészült; azt követően, hogy a kormány azt jóváhagyja, a koncepció a parlament elé kerül – közölte az egészségügyi államtitkárság szerdán az MTI megkeresésére.

Az államtitkárság kifejtette: a beteg-együttműködés leírására számos definíció született, gyakran alkalmazzák a terápiahűség kifejezést is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium előterjesztése a nemzetközi irányelvek szerint az adherencia definícióját vette alapul. Így az új gyógyszer-támogatási rendszerben mérvadó lesz "az egyén egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedése a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén".

Mint kiemelték, a koncepciót - mint minden más egészségügyi tárgyú előterjesztést - a Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkatársai készítették szakértők és a társminisztériumok bevonásával. A tervezet a társadalmi és közigazgatási egyeztetésen túl van, az államtitkárság a társadalmi egyeztetés keretében a szakmai szervezetekkel és a gyártókkal, valamint a forgalmazókkal múlt pénteken szóbeli egyeztetést is tartott - áll a közlésben.

Az utóbbi időben több cikk is megjelent a gyógyszer-támogatási rendszer tervezett átalakításának egyes elemeiről. Szerdán a Népszabadság és a Világgazdaság is azt közölte: többet fizethetnek gyógyszereikért a jövőben azok a betegek, akik nem működnek együtt az orvossal egészségük érdekében.

Mindkét lap úgy tudja, a "beteg-együttműködési programot" először a keringési problémákkal élők és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők körében próbálnák ki. Aki nem szeretne többet fizetni a patikában, mint eddig, annak vállalnia kell, hogy mozgással, étrendváltással, rendszeres gyógyszerszedéssel javít egészségi paraméterein.