rss      tw      fb
Keres

Ungvári lap: a Fidesz ne mérjen kettős mércével Kárpátalján

MTI 2010. május 13., csütörtök 10:06

A Fidesznek látnia kell, hogy 2002 óta – amióta át kellett adnia a kormányrudat Budapesten – a külhoni magyarság politikai életében is komoly változások következtek be – írta csütörtöki vezércikkében a Kárpáti Igaz Szó című ungvári lap.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséghez (UMDSZ) közel álló újság írásában a lap főszerkesztője, Kőszeghy Elemér megállapítja, hogy nyolc év nagy idő, amely nem csupán egy ember vagy közösség életében hozhat gyökeres változásokat, de egy-egy régió politikai térképét is átrajzolhatja. Szerinte ezt a Kárpát-medencében – számára igencsak kedvező végeredménnyel – a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség érzi a leginkább, hiszen nyolcesztendei ellenzékiségből kétharmados parlamenti többséggel sikerült kitörnie.

Emlékeztetve arra, hogy 2002 óta a külhoni magyarság politikai életében is komoly változások következtek be, a szerző áttekinti a határon túli magyar közösségek érdekvédelmi szervezetei körében végbement átalakulásokat. A kárpátaljai helyzetre kitérve leszögezi: "az egyéni tagság előtt 2002-ben kaput nyitó UMDSZ 2006-ban a szavazatok számát illetően csak paraszthajszállal maradt el az akkor már 17 éve porondon lévő Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által begyűjtött voksok számától". Ezekkel a tényekkel a Fidesz nemzetpolitikát formáló vezetőinek, szakértőinek is tisztában kell lenniük – mutat rá a cikkíró.

A szerző szerint a felálló új kormánynak, amely a kétharmad birtokában gyakorlatilag teljhatalommal rendelkezik még a külhoni magyarsággal kapcsolatos politika alakítása terén is, két dolgot semmiképpen sem szabad megtennie: "egyrészt nem szabad a 2002-es mércével mérnie, másrészt, mellőzve a realitásokat, nem szabad kettős mércével mérnie". "Feltéve persze, ha célja nem bizonyos, általa kiváltságos helyzetbe hozott határon túli magyar politikai erők integrálása a magyarországi politikai életbe, hanem 90 esztendő szétszakítottsága után a külhoni magyar közösségek egységes, egészséges és modern magyar nemzetbe forrasztása" – olvasható az ungvári magyar lapban.

(http://www.hhrf.org/karpatiigazszo/100513/publ01.html)