rss      tw      fb
Keres

Heti Válasz - Semjén: három hónap alatt állampolgárságot kaphat, aki kér

MTI 2010. május 13., csütörtök 10:01

Semjén Zsolt szerint három hónapot vesz majd igénybe az iratok benyújtásától számítva a gyorsított eljárás azok esetében, akik egyéni kérelemre magyar állampolgárságot kérnek.

A leendő miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent interjújában kifejtette: az állampolgárság megadása nem függhet más országok véleményétől, ez minden ország szuverén joga.

"Alapvető kötelezettségünk az összmagyarság felé, hogy letöröljük december 5. lelki Trianonjának szégyenét - amennyire lehet" - fogalmazott a politikus, kitérve arra is, hogy akinek nincs lakcíme Magyarországon, "nyilvánvalóan nem fog tudni szavazni egy adott választókerületben".

Mint fogalmazott, nem bánja, hogy az állampolgársági törvény elfogadásának időpontjához közel esik a június 4., Trianon kilencvenedik évfordulója, de nem azon a napon fogják elfogadni a jogszabályt.

Semjén Zsolt "messzemenően liberálisnak" tartja magát a tekintetben, hogy "mindenkinek annyi állampolgársága lehessen, ahány valós identitása van".

A kereszténydemokrata politikus arra a kérdésre, hogy Csányi Sándor, Demján Sándor vagy Széles Gábor oligarcha-e, azt válaszolta: "oligarcha az, aki politikai hátterű maffiózóként vagy maffiahátterű politikusként az állam csecsét szívva hízlalta fel magát". "Ilyen Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vagy Veres János", akik - tette hozzá - "nem az üzleti világban állták meg a helyüket, hanem - megkockáztatom: hálózati - kapcsolataikat tőkésítették".

Semjén Zsolt megjegyezte: egyikükkel kapcsolatban sem vetődött fel, hogy bűncselekmény által szerezték volna vagy külföldre vitték volna vagyonukat az adófizetés elkerülése érdekében, ellentétben a Magyar Nemzeti Bank elnökével, aki "olyan, mint a szomszéd faluban kocsmát működtető detoxigazgató".

Semjén Zsolt annak kapcsán, hogyan lehet belügyminiszter Gergényi Péter 2006 utáni üzlettársa, elismerően szólt Pintér Sándor korábbi belügyminiszteri tevékenységéről, és úgy fogalmazott, hogy "Pintér Sándort nem ferences novíciusnak kértük föl".

Kitért arra, hogy tárgyalások kezdődhetnek az egyházakkal "a jogellenesen visszatartott" pénzekkel kapcsolatos adósságrendezés ütemezéséről.

Az abortusz eltörlésére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, nem az a dolguk, hogy politikai irrealitásokat követeljenek a Fidesztől, és a társadalomra nem lehet ráerőltetni olyan törvényeket, amelyek nem találkoznak a közfelfogással.

Semjén Zsolt nem ellenzi, hogy a meleg pároknak "legyen valamilyen jogintézményük", ugyanakkor ellenzi, hogy házasságban élhessenek Magyarországon. "A házasságot, családot nem azért támogatja az állam jelképes és anyagi módon, hogy az állampolgárok személyes önmegvalósítását finanszírozza, hanem azért, mert gyerekek születnek, akik fenntartják a nemzetet és eltartják az idősebb nemzedéket" - mondta a politikus.