rss      tw      fb
Keres

Nemigen lesz DKP-frakció – a választmány és Mesterházy megalapozta, a Fidesz-KDNP és a Jobbik megköszöniHogy az MSZP-ből kivált Demokratikus Koalíció megalakult frakcióját hajlandó lesz-e frakcióként kezelni Kövér László házelnök, láthatóan eldőlt akkor, amikor az MSZP választmánya kilépésről beszélt, és Mesterházy Attila frakcióvezető is a kilépésükről tájékoztatta az országgyűlés elnökét.


Molnár Csaba, az új frakció vezetője ugyan elmondta az MTV Az Este című műsorában: „Mi nem léptünk ki a házszabály szerint… A Házszabály különbséget tesz. Nagyon pontosan megmondja, hogy háromféleképpen szűnhet meg egy frakciótagság. Kizárással, kilépéssel vagy egyéb módon. A kilépésre és kizárásra mondja azt a házszabály, hogy hat hónapot függetlenként kell eltölteni, az egyéb mód esetén pedig azt mondja, hogy azonnal lehet akár másik frakciót alapítani.”

Az Index szerint azonban (Mégis frakció nélkül maradnak Gyurcsányék?) hiába hivatkoznak Gyurcsányék az MDNP 1996-os simán lezajlott és mindenki által elfogadott frakcióalapítására. Akkor ugyanis, az MDF szakadása után 15 képviselő, köztük Szabó Iván, MDF-es frakcióvezető vált ki a Fórumból, és az országgyűlésben Szabó maga jelentette be az új párt, és az új frakció létrejöttét. Az MDF-ben viszont nem maradt hivatalos vezető, aki hivatalosan jelezhette volna, hogy „kilépés” történt. A Demokratikus Koalíció esetében azonban – Szabóék példájával ellentétben – Mesterházy Attila MSZP-s frakcióvezető hétfőn bejelentette, hogy tízen kiléptek az MSZP-ből. Mesterházy minősítését a házelnök nem hagyhatja figyelmen kívül, és nem értelmezheti át, miután épp az elmúlt években különösen megerősödött az a gyakorlat, hogy az országgyűlés elnöke nem vizsgálta tartalmilag a frakcióvezetők ilyen típusú bejelentését.

Hiába érvel tehát Molnár Csaba azzal, hogy „itt a szocialista pártnak, a szocialista párt frakciójának, tagságának és szavazótáborának is a szétválásáról van szó. Nem arról van szó, mint Szili Katalin esetében, hogy egy képviselő távozik, hanem arról, hogy az a húsz éven keresztül jól együttműködő értékrendi közösség, amiben voltak inkább klasszikus baloldali szociáldemokraták és voltak olyanok is – ezek vagyunk mi –, akik inkább egy balközép, progresszív, nyugatos polgári irányvonalat képviselnek, ennek a közösségnek az útjai most szétválnak.” „Ez egyértelműen szétválást jelent, hiszen nagyon sokan csatlakoznak az új párthoz a szocialista párt jelenlegi tagjai közül is. A Demokratikus Koalíciónak, amikor még platform volt, akkor is kb. 1500 tagja volt a szocialista párton belül. De a legutóbbi pártszavazáson is több mint kilencezren mentek el és képviselték a mi álláspontunkat.” A kérdés, úgy tűnik, eldőlt akkor, amikor az MSZP hivatalosan kilépésről tájékoztatta az országgyűlés elnökét.

***

Kapcsolódó hírek

Az MSZP választmányi ülésének szombati döntése:

„A Demokratikus Koalíció Platform ma döntött a kilépésről, ezt a Magyar Szocialista Párt Választmánya tudomásul veszi. Ez a döntés az övék, de mi is meghozzuk a magunkét. A Választmány megállapítja, hogy a Demokratikus Koalíció Platform működése, tevékenysége nem összeegyeztethető az MSZP általános politikai irányvonalával és alapszabályával. Ezért, az egységes és erős MSZP megteremtéséért a Választmány – az országos elnökség javaslatára – az Alapszabály 35§ 1. és 4. pontjai alapján, a mai naptól megtiltja a platform további működését.
A Választmány felszólítja azokat a képviselőket (országgyűlési, önkormányzati képviselők), akik Gyurcsány Ferenccel kívánnak távozni a Magyar Szocialista Pártból, hogy képviselői mandátumukat adják vissza az őket jelölő szervezeteknek.
A Választmány kinyilvánítja, hogy az MSZP szervezetileg egységes és oszthatatlan, ezért nem támogatja az MSZP semmilyen formában történő szétválását. A pártból, a parlamenti- és önkormányzati frakciókból való kilépés személyes elhatározás, ezért az erre vonatkozó kollektív döntést a Választmány nem ismeri el” (kiemelés: a szerk.).


Mesterházy: tíz képviselő kilépett

Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője arról tájékoztatta a házvezetést, hogy tíz képviselő kilépett az MSZP képviselőcsoportjából – jelentette be az elnöklő Lezsák Sándor a parlament plenáris ülésének elején, hétfőn.

A jegyző, Hegedűs Lorántné (Jobbik) a plénum előtt ismertette a levelet, amelyben Mesterházy Attila azt írta: kilépéssel megszűnt október 22-én Baracskai József, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván tagsága.

A frakcióvezető indítványozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztségét Vadai Ágnes helyett Molnár Zsolt töltse be. A többi bizottsági megbízatásokat érintő indítványait később, a frakció döntése után ismerteti.

Lezsák Sándor közölte, hogy a házelnök a Magyar Szocialista Párt frakciójából kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát az október 30-i hazaérkezését követően kezdeményezi majd, addig a házszabályban meghatározott jogokat csak az Országgyűlés megalakulásakor létrejött frakciók számára biztosítják.


A Komárom-Esztergom megyei MSZP: lopott mandátumokkal létrehozott frakció

Az MSZP Komárom-Esztergom Megyei Szervezete felszólítja azokat a képviselőket, akik nem kívánnak a párt parlamenti frakciójának tagjai lenni, azonnal mondjanak le képviselői mandátumukról, és adják vissza a Magyar Szocialista Pártnak – írta Lukács Zoltán, a párt megyei elnöke az MTI-hez hétfőn eljutatott közleményében.

„Amennyiben az újonnan alakuló liberális-demokrata párt hiteles politikai szereplő kíván lenni, nem kezdheti történetét lopott mandátumokkal létrehozott frakcióval. Ezeket a mandátumokat a választói akaratot felülírva, most ellopják az MSZP-től”, mondta Lukács Zoltán. Szerinte a legutóbbi választáson a szocialista párt Komárom-Esztergom megyében érte el a legjobb eredményt, így „10 383 voksot küldött az országos listára”. A most kilépni kívánó képviselők közül többen alig három-négyezer szavazatot kaptak választókerületükben. Ezek a politikusok gyenge teljesítményük ellenére a Komárom-Esztergom megyéből származó szavazatoknak is köszönhetik, hogy mandátumhoz jutottak az országos listáról. Azok a szavazatok azonban az MSZP-re érkeztek és nem egy új liberális pártra.

Lukács Zoltán szerint a megyei listákon parlamenti székhez jutott képviselőknek sincs joguk ahhoz, hogy a szavazatokat más párthoz vigye. Ráadásul ezen megyék szocialista szavazóinak országgyűlési képviseletét csak a megyei listán bejutott képviselő biztosíthatja.

„Amennyiben a mandátumokat nem adják vissza annak a pártnak, amely a rá leadott szavazatok alapján azoknak tulajdonosa, akkor szó sincs itt új pártról, új frakcióról, új politikáról. Akkor csupán annyi történik, hogy nem egy, hanem tizenegy Szili Katalin fog ülni a Parlamentben. Akkor ugyanolyan mandátumtolvajok lesznek, mint az általuk annyiszor – éppen a mandátuma megtartása miatt – támadott egykori házelnök. Ha az új párt tisztességtelen politikai eszközök alkalmazásával kezdi tevékenységét, az akadálya lehet, hogy az orbáni rendszer ellen szerveződő összefogásnak új, liberális pártként hiteles és kívánatos szereplői legyenek. „Legyenek bátrak, kezdjék úgy, ahogy az új pártok szokták. Építkezéssel, támogatók megnyerésével. Aztán a választáson, tiszta versenyben szerezzenek mandátumokat. A miénket meg adják vissza.”


Tóbiás: Gyurcsánnyal együtt a gyurcsányizmus is távozott az MSZP-ből

Egy korszak lezárult, Gyurcsány Ferenccel együtt a gyurcsányizmus is távozott az MSZP-ből így értékelt hétfői sajtótájékoztatóján Tóbiás József, a szocialisták frakcióigazgatója. Az MSZP képviselőcsoportja hétfő délelőtt vita nélkül tudomásul vette Gyurcsány Ferencék döntését. Mint mondta, a volt miniszterelnök társaival búcsúzni ment az MSZP-frakció ülésére, bejelentve, hogy a szocialista pártból és a képviselőcsoportból is „kilépnek”. A frakció egyetértett a párt választmányával abban, hogy a korábbi kormányfőnek és a vele együtt távozóknak „ott kellene hagyniuk” mandátumukat a szocialista pártnál, ez volna a tisztességes eljárás, és korábban Gyurcsányék is ezt várták el a frakcióból távozóktól.

Szerinte az MSZP új lehetőséget kapott arra, hogy saját útját járja, és baloldali pártként határozza meg magát. „Sok sikert kívánunk a távozóknak, Gyurcsány Ferencnek egy SZDSZ, egy liberális párt megteremtésében.”

Tóbiás József nem kívánt állást foglalni arról, hogy a távozó tíz képviselő alakíthat-e frakciót vagy sem. Mint mondta, Kövér László házelnök reakcióját tartja irányadónak, amely szerint a házelnök azután kezdeményezi a frakcióalakítási üggyel kapcsolatos döntések meghozatalát, hogy a hét végén hazatér latin-amerikai hivatalos útjáról. Ugyanakkor azt mondta: „ha valaki kilép a frakcióból és kilép a Magyar Szocialista Pártból, azt csak kilépésként tudom értelmezni, Mesterházy Attila házelnöknek írt levélében is pontosan ez a szó szerepel.”


Kovács László: egy busz nem szakad ketté

Kovács Lászlót szombat délután, az MSZP választmányi ülésének befejezését követően mondta az atv.hu-nak: a Demokratikus Koalíció megalakulása a Házszabálytól és a Házszabálynak a házelnök általi értelmezésétől függ. Mindenesetre Mesterházy „azt fogja írni Kövér Lászlónak, ami történt”, vagyis, hogy tíz ember elhagyta a frakciót. Az ellenzéki politikus közölte: „ha tíz ember leszáll a buszról, attól még a busz nem szakadt ketté”. Persze „mi arra fogunk törekedni, hogy ne legyen ellenségeskedés a kiválók és a maradók között. Én a Demokratikus Koalíciót az MSZP potenciális partnerének tekintem, mivel az ő céljaik és a mi céljaink között lényegi különbéget nem látok. Mindketten az Orbán-kormány leváltását és a demokrácia helyreállítását szeretnénk elérni”.


Simon Gábor: szó sincs kiválásról

„Szó sincs kiválásról, Gyurcsányék kiléptek az MSZP-ből”, mondta hétfőn az [origo]-nak Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke, aki szerint a volt miniszterelnök a hétfő délelőtti frakcióülésen is a kilépés szót használta, Mesterházy Attila frakcióvezető csak erről tájékoztatta a házelnököt. Azt a kérdést, hogy lesz-e azonnal új frakciójuk, a DK-nak Simon szerint a házelnökkel kell megbeszélnie.

Hasonlóan fogalmazott az [origo] érdeklődésére egy vezető kormánypárti politikus, aki szerint Gyurcsány és társai kiléptek az MSZP-frakcióból, így a házszabály szerint fél évet független képviselőként kell eltölteniük. „Gyurcsány jelenleg veszélytelen figura de még az lehet, nekünk az a jó, ha minél kevesebbet szerepel”, mondta a politikus, utalva arra, hogy a független képviselők jóval kevesebb megszólalási lehetőséget kapnak, mint a frakciók tagjai.

***

Kövér László hazatérése után tájékozódik Gyurcsány Ferencék frakcióügyében

Hazaérkezésem után tájékozódom e kérdésben – válaszolta a Brazíliában tartózkodó Kövér László vasárnap az MTI különtudósítójának kérdésére, hogy mi a véleménye a szocialista párt szakításáról és az új frakció megalakulásáról.

A házelnök, aki tíznapos hivatalos látogatásra utazott Uruguayba és Brazíliába, azt mondta: Magyarországon és a brazíliai magyarok körében egyaránt nemzeti ünnepet ünneplünk, így nem kívánok foglalkozni Gyurcsány Ferencékkel.

Kövér László hivatalos látogatása október 29-én zárul.


A házelnök később foglalkozik a frakcióalakítási üggyel

Kövér László házelnök azt követően kezdeményezi az MSZP-ből kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát, hogy hazaért latin-amerikai hivatalos útjáról – tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés sajtófőnöke hétfőn. Altorjai Anita közölte: az Országgyűlés elnökének helyettesítését ellátó Lezsák Sándor alelnök a Demokrata Párt frakcióalakítással kapcsolatos leveléről megbeszélést folytatott a hivatalos látogatáson külföldön tartózkodó Kövér Lászlóval. „Az egyeztetés szerint a házelnök a Magyar Szocialista Párt frakciójából kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát az október 30-i hazaérkezését követően kezdeményezi majd.”


Rubovszky:  A kilépők függetlenek lesznek 6 hónapig

Az országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke szerint az egy frakcióból kilépőkre a független képviselőkre vonatkozó szabályok érvényesek. A házszabály a képviselőcsoport vezetőjének bejelentéséhez kapcsol jogkövetkezményeket. Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető Kövér Lászlónak írt levelében az szerepel, hogy a tíz képviselő kilépett az MSZP frakciójából. Rubovszky György megjegyezte: azt soha nem vizsgálták és nem vizsgálhatja a Ház, hogy valóságot ír-e a frakcióvezető vagy sem. A házszabály szerint a kilépett, illetve egy frakcióból kizárt képviselő hat hónapig független képviselőnek számít, és sehová nem léphet be.


Lázár: sok sikert a Demokratikus Koalíciónak!

„Hajrá, sok sikert kívánunk!” - ezt mondta a Fidesz frakcióvezetője hétfőn azzal kapcsolatban, hogy Molnár Csaba  arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokrata Párt tíztagú parlamenti frakciója. Lázár János sajtótájékoztatóján azt mondta: a házszabály szerint kell eljárnia a Ház vezetésének az ügyben. „Ez jogi kérdés, és nem politikai kérdés az én szememben.”


A Jobbik szerint a DK nem alakíthat frakciót

A Jobbik álláspontja szerint egyértelmű a helyzet és a házszabály vonatkozó szakaszai szerint hat hónapig a Demokratikus Koalíció (DK) nem alakíthat frakciót. Mirkóczki Ádám a Jobbik szóvivője szerint ráadásul Gyurcsány Ferencnek és társainak vissza kellene adniuk a mandátumukat. Az ellenzéki politikus szerint a 17/2006-2010 számú általános érvényű – vagyis jelenleg is hatályban lévő – ügyrendi bizottsági állásfoglalás egyértelműen kimondja, hogy „a kilépett vagy kizárt képviselőnek mind a már meglévő képviselőcsoporthoz való csatlakozására, mind a megalakulásban való részvételére csak a korábbi frakciójából való távozását követő hat hónap elteltével kerülhet sor”. A Jobbik álláspontja szerint ezért a Demokratikus Koalíció nem alakíthat hat hónapig frakciót. Mirkóczki Ádám hozzátette: azt kérik Kövér László Házelnöktől is, hogy a házszabály rendelkezéseit maradéktalanul tartsa be és ne adjon lehetőséget a DK-nak frakcióalapításra. Emellett szerinte Gyurcsány Ferencnek és az MSZP-ből kilépett társainak vissza kellene adniuk mandátumukat, hiszen az emberek nem rájuk szavaztak 2010-ben, hanem az MSZP listáira. A Jobbik szerint ha nem mondanak le mandátumukról, akkor létrejötte esetén a DK-é egy „hazug, illegitim frakció lesz”.

***

Demokratikus Koalíció – Nem vesznek részt a Ház ülésén az MSZP-ből távozó képviselők

Nem vesz részt a parlament hétfői ülésén az MSZP-ből távozott tíz képviselő. Molnár Csaba  hétfőn közölte: „gazemberségnek”, a jogállam elleni támadásnak tartják, ha nem működhetnek képviselőcsoportként, és ha kedden sem változik a helyzet, tiltakozásul nemzetközi szervezetekhez fordulnak. Egy új frakció megalakulása csak technikai feladatokat állít az Országgyűlés vezetése elé, jogi-politikai teendője nincs a házvezetésnek. Tudatta, hogy a déli határidőig jelentkeztek napirend előtti felszólalásra, azonnali kérdéseket nyújtottak be, és azt remélik, nem lesz az ügyben „jogi csűrés-csavarás”, a házvezetés tudomásul veszi a frakcióalakítást és új helyet biztosít nekik a parlamenti patkóban.

Közölte, ha a Ház vezetése nem teremti meg a frakció működéséhez szükséges feltételeket, nem tudnak részt venni az ülésén és máshol fogják elmondani a véleményüket. Ha pedig ez a helyzet keddre sem változik meg, tiltakozásul nemzetközi szervezetekhez, az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz fordulnak.

A képviselő szerint az alkotmányügyi bizottság 1996. márciusi állásfoglalása és a Ház akkori döntése jogszerűnek ismerte el, hogy az MDF-ből távozó képviselők - Szabó Ivánnal az élükön - létrehozták a Magyar Demokrata Néppárt frakcióját, és kimondta, hogy az MDNP-s politikusok korábbi frakciótagsága nem kizárással vagy kilépéssel, hanem az új képviselőcsoport megalakításával szűnt meg. Véleménye szerint ebből kiindulva a házvezetésnek most nincs egyéb teendője, mint biztosítani az új frakció működésének feltételeit.

Egyébként bár a házelnök hivatalos brazíliai látogatáson tartózkodik, Lezsák Sándor alelnök helyettesíti őt, így neki kell megoldania a problémát, elfogadhatatlan, hogy a házvezetés „az időt húzza”.

***

Lemondott a Táncsics Alapítvány éléről Gyurcsány Ferenc

Lemondott a Táncsics Alapítvány elnöki posztjáról Gyurcsány Ferenc hétfőn. A volt miniszterelnök a lemondásáról szóló dokumentumokat eljuttatta Mesterházy Attila pártelnöknek. Bár Gyurcsány jogi értelemben az MSZP pártalapítványának élén maradhatott volna, erkölcsileg nem, korábbi ígéretének megfelelően ezért döntött a lemondásról.

Gyurcsány Ferenc 2009. július 4-e óta vezette a Táncsics Alapítványt, miután távozott az MSZP éléről és a miniszterelnöki székből.

***

MTI-összefoglaló

Frakciószakadások, új frakciók az Országgyűlésben


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!