rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. október 18.

Juhász Péter, a Nem tetszik a rendszer? tüntetés egyik szervezője


Bolgár György: - Az elmúlt napokban többször szerepelt rádiónkban, de elhangzott itt egy kijelentése, amely szerint, ha már a Fidesz nem tartja meg az Astoriánál tervezett nagygyűlését, akkor Önök várják a Fideszeseket is a sajátjukra. Ezt komolyan képzeli?

Juhász Péter: - Teljesen komolyan képzeljük. Azt gondoljuk eleve, azt is írtuk le a meghívón, az eseményhirdetésben, hogy párt- és politikamentesen egyszerűen azokat az embereket várjuk, akiknek nem tetszik ez az antidemokratikus rendszer, ami éppen épül. Ezek közt nagyon sok Fidesz-szavazó van, aki a választásokkor a Fideszre szavazott, őket is várjuk természetesen. Sőt a közvéleménykutatásokból látszik is, hogy a fele azóta már elpártolt a Fidesztől, nyilvánvalóan ez is egy hatalmas tömeg, akiknek nem tetszik a rendszer. Arról nem beszélve, hogy amire eleve meghirdette a Fidesz a megemlékezését, a 2006-os október 23-ai eseményekre, amikor a rendőrök megtámadták a békés tüntetőket, ezzel a megemlékezéssel nagyon sokan mi is egyetértünk, akiknek egyébként nem tetszik ez a rendszer, ami épül pillanatnyilag. Tehát őket is várjuk.

- Akkor válasszuk ketté a dolgokat. Az egyik, hogy Önök szerint a fideszesek egy részének sem tetszik az a rendszer, amelyik most épül vagy éppen leépül. De azok biztos nem mennének el vagy nem mentek volna el az Astoriánál rendezett nagygyűlésre, ahol Orbán Viktor bizonyára azt mondta volna nekik, hogy ez a rendszer, ami most épül, minden demokráciák legjobbika. Vagyis azok nyilván nem mennének el az ellentüntetésre. Akkor miért tesznek úgy, mintha bizony ők is úgy gondolkoznának, ahogy Önök?

- Nem erről szólt az általuk összehívott megemlékezés – legalábbis, amit erről tudni lehetett a sajtón keresztül –, hanem arról, hogy 2006. október 23-án mi történt ott a helyszínen a tüntetőkkel.

- De Önök nem 2006-os megemlékezést tartanak, hanem október 23-án a demokratikus rendszer lebontása miatt egy tiltakozó nagygyűlést szerveznek. Nem?

- Akkor hadd mondjam másképp. Akkor úgy mondom, hogy mi nem a Fidesz vallásúakat várjuk oda, akik mindenféle fenntartás nélkül egyszerűen Orbán-hívők és mennek a csődör után csordában, nem rájuk gondoltunk, hanem azokra a Fidesz-szavazókra, akik jobb híján a Fideszre adták szavazatuk a választásokon. Bíztak abban, hogy egy meglehetősen nagy felhatalmazással bíró kormány egy erős demokráciát épít továbbra is, ennek az alapjait erősíti és tesz meg mindent, majd ebben csalódtak. Őket nem fideszesnek nevezném, hanem egyszerű állampolgároknak, akik éppen a Fideszre szavaztak. Ha ez nem vallás náluk, hanem egy döntés, akkor én azt gondolom, hogy ez a döntés megváltoztatható, mint ahogy nagyon sokan meg is tették, és ma már másképp gondolkodnak.

- Akkor valószínűleg az okoz zavart, hogy tett egy utalást, hogy azokat is várják, akik elmentek volna az Astoriához. Azok nyilván nem a csalódottak közé tartoznak, azok a hívők közé tartoznának.

- Jó, én ezen nem vitatkoznék. Én nem tudom.

- Most komolyan elmenne egy Orbán Viktor-nagygyűlésre, ha nem hinne benne? Miért menne el?

- Nekem más az ízlésem, de nem tudhatjuk, hogy kinek milyen ízlése van. Nem zárnám ki őket.

- Azt mondják, hogy csalódtam benned kedves miniszterelnök úr, de meghallgatlak?

- Jó, lehet, hogy igaza van, akkor ez egy kisebbség.

- Az, hogy a csalódott Fidesz-szavazókat hívják, azt még megérteném, addig rendben is van. Akkor beszéljünk a 2006.-os rendőrtámadásról.

- Ebben nem biztos, hogy én vagyok a megfelelő személy.

- Nem azért, hanem mert egyáltalán szóba hozta.

- Most tüntetést szervezünk, nem arról szeretnék állást foglalni, hogy akkor mi történt. Én egyébként egy jogvédő szervezetnél dolgozom, a TASZ-nál, azért ezt nagyjából lehet tudni. Meg kell nézni a TASZ állásfoglalását ez ügyben, nagyon sokféle jogtalanság történt akkoriban, én ehhez nem tudok többet hozzátenni.

- Úgy van. A jogtalanságok egy részét pedig azok a nem túl békés tüntetők követték el, akik a rendőri felszólítás ellenére meglehetősen erőszakos eszközökkel, utcakövekkel, husángokkal, fémrudakkal, egyebekkel – az árpádsávos zászlóról nem beszélünk, mert ez önmagában nem erőszakos, de a jelkép azért elég szélsőséges – vonultak fel-alá annak ellenére, hogy a rendőrség ezt nem engedélyezte nekik. De ez most tényleg nem az a hely és alkalom, hogy ezt kellene megbeszélnünk. Csak az a kérdés, hogy ha Ön felszólítja azokat is, hogy jöjjenek, akik nem értettek egyet a 2006-os – tegyük fel – rendőrtámadással, vagy akik az akkori eseményeket ilyen beállításban látják csak, akkor megzavarja a saját híveiket. Ugyanis ez a mostani demonstráció nem erről szól. Ráadásul két nagyon is szembenálló felfogás képviselői ütköznének össze egy másról szóló civil demonstráción.

- Világos, de itt nagyon fontos azt hiszem leszögezni, hogy nekünk nincsenek híveink.

- Hát hogyne volnának.

- Akkor hadd mondjam végig a mondatot. Mi azt vállaltuk, hogy a civil társadalmat próbáljuk erősíteni oly módon, hogy minél nagyobb platformot biztosítunk azon emberek számára, akik szeretnének kiállni a saját jogaikért, akik a saját érdekeiket képviseltetni szeretnék saját maguk által. Tehát nem a messiást várjuk és abban is bízunk, hogy nem minket néznek annak. Mi egyszerűen szeretnénk egy hatalmas civil összefogást összehozni annak érdekében, hogy megmutassuk, hogy demokratikus erők nem fogják hagyni a jelenleg kormányzó pártnak, hogy leépítse a demokráciát, amit húsz év alatt több-kevesebb sikerrel sikerült azért valamilyen módon közösen, együtt összehoznunk. Ebben nem hívőkre számítunk, hanem gondolkodó emberekre, aktív polgárokra.

- Nem, nem hívőkre, hívekre. Az nem ugyanaz.

- Hívekre. Világos. Akkor is ezt tudom mondani, az aktív állampolgárokat várjuk, akik ezért tennének, nem bontanám itt ketté pártállás szerint ki és hova tartozik. Aki a demokráciában hisz, aki ezért tenni is szeretne, azokat várjuk. Ha mást nem tesz, csak annyit, hogy kijön, ez is nagyon fontos. Szerintem nagyon fontos lenne, hogy legalább százezer ember gyűljön ott össze, és ez azokon az egyéneken múlik, akik fogják magukat, veszik a bátorságot és kijönnek. Ennek is örülünk, hogy nincs ez a Fidesz-rendezvény olyan értelemben, hogy sok visszajelzést kaptunk, hogy vannak olyanok, akik tartanának atrocitástól, és ezért inkább otthon maradnának, ha ez a két tömeg ilyen közel van egymáshoz. Így ez a feszültség feloldódott, tehát bízom benne, hogy most ők is bátran és nyugodtan jönnek ki, nyugodt szívvel, nem kell tartani ilyen értelemben ellenséges hangulattól.

- És akkor ne tartsanak attól sem, hogy véletlenül félreérthető üzeneteket kapnak, hogy ez most a 2006-os rendőri támadás elleni tiltakozás sem, mert ez legfeljebb csak egy szerencsétlen összekapcsolása volt két eseménynek?

- Hát, igen. Ha ez szerencsétlen, akkor legyen az, de természetesen nekünk nem erről szól az üzenetünk, hanem arról, hogy a demokratikus intézményrendszereket szeretnénk helyreállítani, szeretnénk tenni azért, hogy a demokratikus értékek legyenek az irányadóak ebben az országban és ne egy diktatórikus rendszer épüljön.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái