rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. október 14.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója


Bolgár György: - A műsor elején beolvastam a közleményünket a balatoni régiós frekvenciáink leállításáról, az elmúlt percekben pedig egy veszprémi hallgatónk telefonált sajnálkozva. Úgyhogy itt van most Arató András vezérigazgató, tőle kérdezem meg, hogy miért is kell abbahagynunk a sugárzást?

Arató András: - A balatoni régióban öt frekvencián hallható, napi húsz órában a Klubrádió. Ennek az öt frekvenciának az engedélye éppúgy februárban járt le, mint a budapesti 95.3-as frekvenciáé, és a jogszabály szerint 2009 novemberéig kellett volna meghirdetni az ezekre vonatkozó pályázatot. Ez nem történt meg, ezért a balatoni frekvenciáinkat is kéthavonta hosszabbítgatjuk ideiglenes engedélyekkel. Ez az öt frekvencia egy hálózatként működik, egymással összefüggnek.

- Kiegészítik egymást ezek a frekvenciák.

- Így van, külön-külön nehezen értelmezhetők. Szóval mi – vagyis a Rádió Jam Részvénytársaság – szerettük volna folytatni a következő tizenkét évben is ezt a fajta tevékenységet, de a Médiatanács az öt frekvenciából először az ajkai frekvenciát, most a közelmúltban pedig a pápai frekvenciát külön meghirdette. Vagyis most ez egy olyan ötlábú autó, amelynek két lába önálló életre kelt. Nyilvánvaló, hogy az ideiglenes állapotban nem ér annyit ez a frekvencia kereskedelmi értelemben, mint egy komplett, belátható távon működő rádió engedélye, ezért mi azt kezdeményeztük a Médiatanácsnál, hogy adjanak jelentős frekvenciadíj-engedményt.

- Hiszen már csak hárman maradnának ebben a hálózatban, mert egyenként kezdték el meghirdetni a másik kettőt.

- Vagy hárman maradnak majd egy hónap múlva, de ne menjünk bele ennek a részleteibe, mert a lényeget ez nem érinti. Ez tulajdonképpen egy gagyi árucikk, ez az öt frekvencia, és mi azt kértük, hogy gagyi áron tudjuk használni őket. Ezt utasította most el a Médiatanács, és azt mondta, hogy mi fizessük ki előre a két hónapra szóló frekvenciadíjat, írjuk alá a két hónapra szóló szerződést, és utána kezdjünk el tárgyalni arról a szerződésről, amit már aláírtunk. Ilyen körülmények között – amúgy is nehéz gazdasági helyzetben – nem vállalhattuk az előrefizetést, és tulajdonképpen ennek a következménye, hogy ezt most nem tudjuk tovább folytatni.

- Azért ez egy nagy csapás. Nemcsak azoknak, akik ott hallgathatták – különösen nyilván nyáron lehet sok hallgatónk abban a körzetben –, hanem ennek van egyfajta másik üzenete is, hogy megyünk össze. Muszáj rákérdeznem arra is, hogy mi van ezzel a budapesti alapfrekvenciánkkal, a 95.3-mal?

- Megyünk össze? Én azt gondolom, hogy folyamatos változás van. Van olyan, amikor éppen össze irányba változik valaminek a mérete, van, amikor tágul.

- Milyen filozofikus vagy! Akkor akár örülhetünk is ennek?

- De ez önmagában akár természetes is lenne. Úgy lett volna egyébként normális, ha ezt az öt balatoni frekvenciát egyben meghirdeti a Médiatanács, és egy gazdaságossági megfontolás keretében eldönthettük volna, hogy vajon érdemes vagy nem érdemes pályázni?

- Megkérdeztük valakitől, hogy miért csinálják ezt? Hiszen eddig együttműködtek. Mi indokolja azt, hogy most így szétszedik a dolgokat?

- Hogyne, és bizonyára volt rá válasz, csak nem tűnt annyira konzisztensnek számomra, hogy meg tudtam volna jegyezni. Ugyanolyan logika mentén válaszoltak, mint amelyet olyankor alkalmaznak, amikor azt mondják, hogy egy hatvanszázalékos zenei arány megkívánása nem zenei rádiót jelent. Hát ebben a logikában én nehezen tudok megjegyezni adatokat. A budapesti frekvenciával pedig az a helyzet, hogy a mai napon járt le az a negyvenöt napos határidő, amely a Médiatanács számára rendelkezésre áll a pályázat benyújtásától számítva, arra a célra, hogy eldöntse, mely pályázatokat tekint érvényesnek, mely pályázatokat fogadja be, és hol kér esetleg hiánypótlást, vagy formai okokból mit utasít el. Szerdánként van Médiatanács-ülés, tehát gondolom, ott ezt megtárgyalták, csak valamiért még nem jelent meg semmi erről a közleményeik között.

- Lehet, hogy este huszonnégy óráig megjelenik, és akkor betartották a negyvenöt napot.

- Azt tulajdonképpen nem tudom, a jogszabály azt írja-e elő, hogy mennyi nap múlva kell közleményt adni róla, vagy mennyi nap múlva kell határozat. Tehát lehet, hogy hoztak határozatot, csak ez még előttünk titkos.

- De ez a befogadási nyilatkozat, ez még nem jelent semmit, nem? Legföljebb azt jelenthetné, hogy mondjuk felszólítanak minket vagy másokat arra, hogy pótoljunk bizonyos hiányosságokat, amelyeket a hatóság megállapított?

- Egy adott pályázatra háromféle válasza lehet a hatóságnak. Az egyik, hogy formai okokból elutasítja, vagyis az kiesett.

- És akkor azon már nem is lehet segíteni?

- Nem. Egy következő kategória, amikor azt mondja, hogy jó, ez formailag nagyjából megfelel, de itt és itt hiánypótlást kért, mert valakinek az anyja neve hiányzik vagy bármilyen apróság. A harmadik verzió pedig, amikor egyszerűen befogadja, és azt mondja, hogy igen, ez versenyben van.

- De ez még távol van attól, hogy döntést hozzanak, ugye?

- A 95.3-ra hét pályázatot adtak be. Ennyi tény volt nyilvános, meg a pályázók neve. A mai naptól számított negyven napon belül kellene eredményt hirdetni, illetve ha hiánypótlási időfaktor lép fel, akkor ez hosszabbodhat.

- Akkor még izgalmas heteknek nézünk elébe. Visszatérve a balatoni régióra, mennyi emberünk dolgozik ott?

- A balatoni régióban – azt hiszem – hét ember.

- Hiszen ott helyi műsort is kell csinálni.

- Igen. Ugye ezzel a rendszerrel, ahogyan most kezdi el meghirdetni a Médiatanács a frekvenciákat, minden egyes adónál – tehát mind az öt adónál – napi négy óra helyi műsort is kell készíteni. Ez nyilván a drágábbá teszi működtetést. Mindenesetre, ha jól tudom, hét ember munkája szűnik meg ez által a helyzet által.

- Ez a visszavonulásunk vagy rugalmas elszakadásunk esetleg más adókat is érinteni fog a jövőben?

- Nem, ez semmiképp sem hozható egyetlen másik adóval sem összefüggésbe, mert azoknak az adóknak, amelyek most hálózatba kapcsolódva a Klubrádió műsorát sugározzák, nincs lejárt frekvenciájuk. A többi adónak kettő, négy, nyolc év múlva jár le az engedélye. Egyébként az is lehet, hogy valamifajta információhiány miatt született ez a határozat, mert ugyanazon a napon, amikor a Médiatanács ezt a díjcsökkentő, változtatási kérésünket elutasította, ugyanakkor született egy határozat, hogy egy pályázatunkat, amelyben műsortámogatásra nyújtottunk be kérést, elfogadták. Tehát van egy olyan örömmel konstatálható értesítés, hogy mi elnyertünk – vagyis a Rádió Jam Rt. elnyert – egymillió-kilencszázezer forintot, amit a következő egy évben használhatunk föl. Miközben egyébként, ha most elfogadnánk az eredeti feltételeket, akkor is csak két hónapig lenne engedélyünk ugyanannál az intézménynél, amelyik most egy egyéves támogatást szavazott meg. Tehát bizonyára szeretnék, ha mi tovább működnénk, csak még nincsenek meg az ideális feltételek hozzá.

- Vagy szeretnék, de nem annyira. Mindenesetre reméljük a legjobbakat.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!