rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. október 14.

Mészáros Tamás, a Corvinus Egyetem rektora


Bolgár György: - Mai hírek szerint szupersebességgel csinálnak helyet Navracsics egyetemének – ez az Index hírportáljának címe. Arról van szó, hogy Nemzeti Közszolgálati Egyetemet hoznak létre, már a jövő év elején megkezdi működését, többek között a Közgazdasági Egyetem Közszolgálati Karából, a Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetemből, a Rendőrtiszti Főiskolából hoznának létre egy új felsőoktatási intézményt. Kezdjük ott, hogy Ön szerint van-e ennek értelme?

Mészáros Tamás: - Minden bizonnyal van, ha így döntöttek. Mi azt sajnáljuk, hogy egy karunkat elveszítjük, de a szupersebesség szó nem igazán találó, mert ez egy eléggé hosszadalmas és megtervezett folyamat során alakult így, a parlament kétszer is foglalkozott vele, a hivatalos tájékoztatások megvoltak ezen a területen. Szerettem volna, ha ez a képzés esetleg a Corvinus Egyetemen van és nekünk kellett volna együttműködni ezekkel az intézményekkel, de nyilvánvaló, hogy egy önálló közszolgálati egyetemnek is van létjogosultsága, van ilyen a világon, általában a francia példát szokták emlegetni. Én a közszolgálatot picit inkább továbbképzés szerint képzelem el, de minden bizonnyal – ahogy eddig is – az igazgatásszervező szakon lehet ilyeneket képezni.

- Mindenesetre nekem kicsit erős, szokatlan és meglepő – a Nemzetvédelmi Egyetem meg a Rendőrtiszti Főiskola rendben van, ez közszolgálat mind a kettő, honvédség, rendőrség –, hogy a közigazgatás mégiscsak alapvetően egy más műfaj, más típusú munka, más típusú képzés. Ezt az új egyetemet már eleve a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium fennhatósága alá rendelik, tehát így is kivonják őket az oktatás eddigi kereteiből.

- Úgy tudom, hogy közvetlenül a KIM-hez, tehát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz fog tartozni, de az igaz, hogy az irányítást a három minisztérium képviselői közösen fogják végezni. Természetesen ennek is lesz rektora, megfelelő apparátusa, a beszélgetésekből érzékelem vagy gondolom, hogy mi ennek az egésznek a lényege, hiszen a végterméket, még a tanterveket nem láttam, de nagyon hosszú idő óta komoly munka folyik a bizottságokban a tantervek összeállítására. Navracsics miniszterelnök-helyettes úr kinn is volt még tavasszal az egyetemen a Közigazgatástudományi Kart tájékoztatni, s ezekből a beszélgetésekből nagyjából az derült ki, hogy igen sok közös elem van ezen a három területen. Viszont végeredményben azért majd valami módon külön is válnak, hiszen nyilván más habitusú diákok lesznek mondjuk a nemzetvédelmi vonalon vagy épp a rendőrvonalon, illetőleg az igazgatásszervező vagy közigazgatási területen is.

- Szóval olyan egyszerű volna a Corvinus Közigazgatástudományi Karáról átvezényelni valakit honvédtisztképzőbe?

- Valószínű, hogy nem ő lesz a honvédtiszt, a honvédtiszt eredetileg is honvédtiszt akar lenni, csak az alkotmányjogtól kezdve minden bizonnyal lesz egy sor olyan tantárgy, amit közösen kell tanulni, mint közszolgának. Természetesen azután megmarad a speciális szakuk vagy szakirányuk, amelyik a honvédtisztet meg fogja különböztetni a rendőrtiszttől, illetőleg a tényleges közszolgától, aki a mi fejünkben közszolga az önkormányzatoknál, minisztériumoknál és más helyeken.

- Hányan tanulnak ma a Közgazdaságtudományi Egyetem Közigazgatástudományi Karán?

- A Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kara...

- Bocsánat, már Corvinus, én még mindig a régi nevén emlegetem, a leánykori nevén.

- Igen, semmi baj nincs ezzel, olyan háromezer fő tanul ott.

- Háromezren? Akkor jelentős hallgatói létszámtól fosztják meg a Corvinust. Ha háromezer diák távozik a Corvinusról, akkor nem lesz-e könnyebb az oktatási tárca korábban elhangzott, aztán lebegtetett, aztán nem határozottan képviselt elképzelése arról, hogy a Corvinusnak mint önálló egyetemnek meg kellene szűnnie, hiszen jóval kevesebb diákjuk marad?

- Hát igen, ráadásul a mai koncepció szerint egy tudományegyetem tizenötezer fő fölött lehet nyolc karral, nekünk most már a hét kar helyett csak hat marad. Nem gondolom, hogy ez ilyen összefüggésben van, de biztos, hogy ha megmozdul egy szervezet, akkor mindig könnyebb az összes többi változást is elindítani. Én ezt éreztem egyébként, amikor ez először felmerült, mert – még egyszer mondanám – ez azért nem egy rövid folyamat, hiszen már tavaly ősszel tájékoztatták erről az egyetemet, és azóta megy ennek az előkészítése. Minden bizonnyal ilyen irányba lehet mozogni, de nem azért hozzák ezt létre, hogy a Corvinus megszűnhessen, hanem mert valószínűleg könnyebb ezt a váltást megcsinálni.

- Bár egy év óta folyik az új egyetem előkészítése, közben helye még nincs, mert a Ludovikán először a Természettudományi Múzeumot akarták kiebrudalni, most kiderült, hogy nem teljesen, hanem csak részben, de kéne építeni egy új épületet az egyetem céljára. Ön szerint hogy lehet januártól elindítani ezt a közös képzést? Mindenki maradni fog ott, ahol jelenleg tanul, csak a Corvinusban tanuló diákok már más egyetemhez fognak tartozni, de a régi iskolaterembe járnak be?

- Én úgy tudom, hogy ez lesz, igen. Ahogy én hallottam, a Zrínyi lenne az egész központja, de egyelőre mindenki a saját kampuszán tanul. Viszont aki nálunk januárban államvizsgázik vagy záróvizsgázik, ő már az új közszolgálati egyetem diplomáját kapja, hiába járt ide három-négy évig, ugyanakkor minden egyes hallgató, akit a Corvinusra veszünk fel, a diplomájában megtalálja majd azt, hogy a korábbi Corvinus Egyetemen kezdte meg tanulmányait.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái