rss      tw      fb
Keres

Európai világítástechnikai bemutatóközpontot nyitott a GE Budapesten

MTI 2011. október 13., csütörtök 20:09

A General Electric (GE) megnyitotta csütörtökön Budapesten európai világítástechnikai bemutatóközpontját, amely mintegy 200 millió forintos beruházással valósult meg. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter értékelése szerint a cég ezzel megerősítette magyarországi jelenlétét.

A miniszter a Váci úti központban kialakított bemutatóterem átadásakor úgy fogalmazott: a megnyitó legfontosabb üzenete, hogy a GE megerősíti magyarországi jelenlétét, "és mi megerősítjük a GE felé azt az elkötelezettségünket, hogy a jövőben is tartós stratégiai együttműködésre törekszünk a vállalattal". Az Egyesült Államok és a GE is abba a körbe tartoznak, "amelyekkel a kapcsolatok élénkítésére, elmélyítésére törekszünk", a hat magyarországi gyárban foglalkoztatott hatezer munkavállaló miatt is cél a kiegyensúlyozott együttműködés hosszú távú folytatása - mondta Fellegi Tamás.

Kiemelte: a cég és Magyarország kapcsolata talán sohasem volt ennyire szoros, mint ezekben az években, "a megsokasodó gazdasági hullámvölgyek miatt elmondható, hogy valóban jóban-rosszban osztoztunk az elmúlt években". A multinacionális cégóriás a magyar ipartörténet legragyogóbb hagyományait őrzi és élteti tovább, az európai világítástechnikai központ átadása "a folytonos fejlesztések újabb állomásaként a válságos időszakokból is kiutat mutat".

Büszkeséggel tölthet el minden magyart, hogy a GE regionális tevékenységének hídfőállásául ismét hazánkat választotta. A vállalat hosszú évtizedek óta Budapesten működő globális kutatóközpontjában magasan képzett magyar mérnökök dolgoznak, s "az egyszer már kivívott versenyelőnyökre és a korszerű hazai szaktudásra építve lehet tehát keresnivalónk a világpiacon is" - jelentette ki Fellegi Tamás.

Hozzátette: amikor a világon mindenütt, így Magyarországon is az energiatakarékosságról, energiahatékonyságról beszélünk, különösen fontos egy nagy tömegű fejlesztés és beruházás elindítása. Ez Magyarország számára "nemcsak gazdaságfejlesztési lehetőségeket, nemcsak további exportlehetőségeket, nemcsak a tudásbázis gyarapodását jelentheti, hanem nagyon jelentős pénzügyi megtakarításokkal is járhat".

Phil Marshall, a GE regionális elnök-vezérigazgatója az átadást követő sajtóbeszélgetésen felidézte: az idén 115 éve kezdte meg tevékenységét az egykori Egyesült Izzó, később Tungsram, amelynek részvényeit 1989-ben vásárolta meg a GE. Az első, használható izzólámpát 132 éve Edison fedezte fel, de a magyarok tökéletesítették - emlékeztetett.

A jelenről szólva kifejtette: Budapesten működik a vállalat európai tevékenységének központja, s a technológiai fejlesztésben is vezető szerepet tölt be az itteni globális technológiai fejlesztési központ, ahol több mint 200 magyar mérnök dolgozik.

"Magyarország a jövőnk része", itt van az energiahatékony halogén lámpák gyártóközpontja, az elsősorban a kereskedelemben és a közvilágításban használatos kerámia fémhalogén lámpák gyártási központja. Csak Budapesten 2.200 embert foglalkoztat a vállalat, s a világítástechnikai központot 200 millió forintos beruházással alakították ki. Egész Európából idehozzák üzletfeleiket, hogy a legkülönbözőbb alkalmazási területeket és technológiákat minden eddigitől eltérő, egyedi körülmények között tudják bemutatni.

Vámos Zoltán, a társaság globális technológiai igazgatója azt mondta: stratégiai döntés volt, hogy nem más Európai városban, hanem Budapesten nyitották meg bemutatóközpontjukat, amely nemcsak a társaság, hanem a város és az ország számára is hasznot hoz. Meglátása szerint a világítástechnikában a forradalom kellős közepén vagyunk, a jövő technológiája, a LED-es világítás teljesen megváltoztatja a világot.

Az MTI kérdésére elmondta: a GE idén eddig 120 új termékcsaládot dobott piacra, LED-es közlekedési lámpáktól a hűtőszekrények új fényforrásán át új kültéri lámpákig. A magyarországi gyárak közül Kisvárdán elkezdték az energiatakarékos halogénlámpák gyártását, Budapesten az új kerámia fémhalogén lámpákét, Nagykanizsán pedig várhatóan megindul a LED-es lámpák gyártása.