rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány: még hétfőn is az MSZP frakció tagja leszek

MTI 2011. október 13., csütörtök 19:28

Még hétfőn is az MSZP frakciójának tagja leszek - válaszolta Gyurcsány Ferenc csütörtökön Keszthelyen újságíróknak azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila hétfői nyilatkozattételre szólította fel a szocialista frakció tagjait, arról, hogy a képviselőcsoportban maradnak-e.

Hozzátette: 2014 után ennek az MSZP-nek a parlamenti frakciójában nem fog helyet kérni. Az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának vezetője azt mondta, hogy amíg a frakció tagja, betartja annak érvényes szabályait, s szívesen tesz tartalmi nyilatkozatot. Értelmetlen dolognak tartja "ultimálni" a képviselőcsoport tagságát, mert a nyilatkozatok csak az aláírás pillanatának szólnak - mondta. A szocialista párt politikai, személyi, morális mozgással járó átalakulását okosan kell terelgetni, mert a végcél közös: legyen egy nagyon erős, sok ember bizalmát bíró demokratikus ellenzék.

Kérdésre válaszolva közölte: ír a pártelnöknek egy nyilatkozatot, amelyben közli, hogy miről tud nyilatkozni. "Nagyon régen volt már olyan, hogy elém tettek egy papírt, és én azt aláírtam" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy senki nincs abban a helyzetben, hogy tőle szótlanságot, feltétlen engedelmességet, és vazallusi hűséget igényeljen.

A sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc aggodalmát fejezte ki a települési önkormányzatiság sorsának alakulásával kapcsolatban. Arról beszélt, hogy a rendszerváltást követően kialakított struktúrával szemben jelentős kritika soha nem hangzott el, és most az államhatalom elveszi a településektől az egészségügyi, oktatási, szociális kérdésekben kialakult jogköreit. "Ez nyilvánvalóan szembemegy a lakosság érdekeivel" - vélekedett, amely szerinte kizárólag a kormány hihetetlen hatalmi étvágyával igazolható. Kifejtette, hogy a petíciós jog valamennyi magyar állampolgár joga, ezért arra biztatta a falvak és városok lakóit, hogy ne maradjanak csendben. A megyei közgyűlések elnökei politikai értelemben "bűnt és árulást" követtek el, mert Orbán Viktor vazallusaiként közjogi köntösbe öltöztetett "ocsmány pártalkut" kötöttek - mondta.

A párt keszthelyi székháza előtt a Jobbik mintegy kéttucatnyi szimpatizánsa transzparensekkel várta a lakossági fórumra érkező Gyurcsány Ferencet, a fórumot többször hangos bekiabálásokkal zavarták, majd később békésen távoztak. A többórás fórumon - amelyről a sajtó képviselőit fél óra elteltével kiküldték - több mint százan vettek részt.