rss      tw      fb
Keres

Obama törölné a Holdra való visszatérés programját

MTI 2010. január 29., péntek 2:54

Barack Obama amerikai elnök a 2011-es költségvetés tervezetében javasolni fogja, hogy töröljék azt a tervet, melynek értelmében amerikai űrhajósok visszatérnének a Holdra.

Ezt két floridai újság közölte csütörtökön, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékeseire és kormányzati forrásokra hivatkozva.

Obama jövő hétfőn terjeszti a kongresszus elé a 2011-es költségvetés tervezetét. A Florida Today, valamint az Orlando Sentinel című lapok szerint (mindkét lap behatóan foglalkozik a NASA ügyeivel, hiszen az űrsiklókat Floridából, a Kennedy űrközpontból bocsátják fel) a Fehér Ház a Holdra szállás helyett más tevékenységi irányok előtérbe helyezésére kéri majd az űrkutatási hivatalt. Ide tartozna például a magánszektor szerepének erősítése az űrhajózásban, így biztosítva az amerikai űrhajósok, illetve a teherrakományok eljuttatását a Nemzetközi Űrállomásra, az űrsiklók tervezett leállítása után. (Ez utóbbit elvileg 2010 szeptemberére tervezik, de lehetséges, hogy a határidőt kitolják.) Az Obama-kormányzat ugyanis szeretné, ha az Egyesült Államok minél kevésbé függene ezen a téren az oroszoktól, az általuk üzemeltetett Szojuz-rakétáktól.

Mindennek érdekében Obama azt javasolja majd, hogy öt év alatt összesen hatmilliárd dollárt adjanak pluszban a NASA-nak, amelynek jelenleg évi 18 milliárdos a költségvetése. Ez az emelés viszont elégtelen ahhoz, hogy ezzel párhuzamosan a korábbi elnök, George Bush által 2004-ben meghirdetett Constellation-programot, a Holdra való visszatérés programját is folytatni lehessen. A Constellation értelmében az amerikai űrhajósok valamikor a 2020-as évek elején lépnének újra a Hold felszínére, ezzel készülve fel a további missziókra, a Mars-utazásokra.

Barack Obama elnök választási kampányában támogatta a tervet, de tavaly úgy döntött: felülvizsgáltatja elődje elképzeléseit. Az elnök ennek a feladatnak a megoldására egy tíztagú bizottságot kért fel, s ez a vizsgálatok nyomán leszögezte: a Bush-kormányzat maga sem adott elég pénzt a terv valóra váltásához. A jelentés szerint az amerikai űrhivatal menetrendje, azaz a Nemzetközi Űrállomás építésének befejezése, az űrrepülőgép-flotta leállítása és a Holdra való visszatérés a 2020-as évek elején pénzszűke miatt tarthatatlan. Az űrhivatal éves költségvetését ugyanis meg kellene toldani évi 3 milliárd dollárral, ha próbálkozni akarnak a Holdra való visszatéréssel.

Legutóbb az Apollo-program keretében 1972 decemberében jártak emberek a Holdon.