rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép
 


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok
 


         Krémer Frenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

Népszámlálás

                 Bojti Ferenc


Magam is részt veszek számlálóbiztosi minőségben az idei adatgyűjtésben. Nem először teszem. Már 1981-ben is csináltam – akkor nem egészen szabad akaratomból: a pedagógusokat gyakorlatilag kivezényelték a népszámlálásra. Végül is nem bántam meg. Sok érdekes tapasztalatot szereztem, és anyagilag is jól jött a mellékes.

Most nem volt külső kényszer. Jó kis pénz ez a frissen nyugdíjba vonult tanárember számára, de nem csinálnám, ha nem bíznék… na nem kedves Pártunk és Kormányunk, hanem a Központi Statisztikai Hivatal szakmai tisztességében, a begyűjtött anyagok konkrét személyekhez kapcsolásának szigorú törvényi tiltásában, ami alapfeltétele minden jövőbeni anonim felmérésnek. Ha beigazolódna, hogy a hatóságok a népszámlálási adatok törvénytelen felhasználásával szerzett információk alapján indítanának vizsgálatokat, mondjuk az adóelkerülés érdekében eltitkolt lakásbérletek ügyében, a tulajdonosok ellen (az ilyen típusú ügyletek a kérdőívek alapján 99 százalékos biztonsággal simán felderíthetőek volnának), az a jövőben minden hasonló statisztikai, szociológiai felmérést lehetetlenné tenne. Ki válaszolna ezentúl őszintén bármilyen privát szférát érintő kérdésre? A válaszadás megtagadását sem lehetne többé szabálysértésként szankcionálni, mert az adatszolgáltatást csak azzal a feltétellel tehetik kötelezővé, hogy az így nyert információk nem kapcsolhatók össze konkrét személyekkel, családokkal. Ha ezt az állam nem tudja garantálni, az állampolgár nem köteles válaszolni. Az a KSH-vezetés vagy az a statisztikus, aki bármilyen hatalmi túlkapás, zsarolás, kényszer hatására kiszolgáltatná az adatokat, nemcsak bűncselekményt követne el, de megtagadná saját szakmájának az alapelveit, sőt a szakma jövőjét is. Úgy gondolom, helyesebben remélem, ilyesmi nem fordulhat elő még az orbáni Magyarországon sem.

Mindazonáltal a címeket járva számtalan esetben találkozom nagyfokú bizalmatlansággal. Diplomások és öt elemit végzett idős asszonyok, fiatalok, munkanélküli középkorúak sokan vélik úgy, hogy itt aljas szándékból folytatott információgyűjtés folyik, mi köze az államnak ehhez, és korántsem csupán az utolsó oldalon található „érzékeny” kérdések kapcsán.

Mindez csak azért érdekes, mert jelzi, menyire megingatta az elmúlt másfél év sorozatos kormányzati önkénye: Kubatov-lista, visszamenőleges törvénykezés, pillanatnyi érdeket érvényesítő alkotmánymódosítások (lex-Járay, lex-Borkai és tsaik), a fékek és ellensúlyok szisztematikus leépítése stb., az egyszerű, mindennapi emberek (és nem csak a bankárok és multik!) jogbiztonságát.

Politikusok, politológusok, újságírók, politikai elemzők és megmondóemberek sokasága gondolja és kommunikálja szerte a médiában, hogy a jogállamiság, a szabadság, az alkotmány kérdései nem izgatják különösebben a homo kádáricusnak felfogott magyar népet. Ha van munkája, megélhetése, hagyják kicsit ügyeskedni őt is, ha nem szólnak bele a magánéletébe, akkor tőle az állam azt tehet, amit akar. Jelentem: ez a hatalom számára idilli állapot elmúlt. Gyűlik a harag. És ezért sajnos az én számlálóbiztosi munkám is nehezebb.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."