rss      tw      fb
Keres

Iránban kivégezték kormányellenes tüntetések két részvevőjét

MTI 2010. január 28., csütörtök 19:31

Iránban felakasztottak csütörtökön két embert, akit októberben ítéltek halálra kormányellenes tüntetésen való részvételért - jelentette az ISNA hivatalos hírügynökség.

Velük együtt eddig összesen 11 embert ítéltek halálra, mert részt vettek valamely demonstráción. A csütörtökön felakasztottak az elsők, akiken végrehajtották az ítéletet.

Az Egyesült Államok élesen elítélte a két ember kivégzését. Bill Burton fehér házi szóvivő Washingtonban azt hangoztatta, hogy a lépés "csak még jobban elszigeteli majd az iráni kormányt a világtól és népétől".

Mahmúd Ahmadinezsád elnök tavaly júniusi vitatott újjáválasztása a csalás gyanúja miatt erőszakos tüntetések hullámát, Irán 30 éve legnagyobb belpolitikai válságát váltotta ki.

A 11 embert az iszlám hatalom megdöntésére tett kísérletért, fegyveres bűnszervezethez való tartozásért és azért ítélték halálra, mert moharebnek, vagyis Isten ellenségének tekintik őket.

A két csütörtökön kivégzett férfi, Mohamed Reza Alizamani, illetve Aras Rahmanipur egy monarchista szervezethez tartozott.

Rahmanipur ügyvédje azt állította a francia hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a férfit még két hónappal a választás, illetve az azt követő tüntetéssorozat kezdete előtt letartóztatták. Családjának fenyegetésével csikartak ki belőle vallomást. Az ügyvéd közölte: sokkhatásként érte az ítélet végrehajtásának a bejelentése, mert sem őt, sem az elítélt családját nem tájékoztatták erről. Szerinte "a vádak politikaiak voltak, az ítélet pedig törvénytelen és igazságtalan".

Hozzátette, "a kivégzés ilyen gyors és sietős módjára csak egy magyarázat van: a kormány megpróbálja fenyegetéssel és megfélemlítéssel megakadályozni, hogy kiterebélyesedjen az ellenzéki mozgalom".

Az iráni hatóságok korábban öt halálos ítélet kiszabásáról tettek említést azóta, hogy bírósági tárgyalások kezdődtek az elnökválasztást követő zavargások ügyében. A másik hat halálra ítélt ügyéről a teheráni ügyészség csütörtökön nem közölt részleteket. Teherán főügyésze csak annyit erősített meg: még kilenc halálra ítélt vár arra, hogy a fellebbviteli bíróság döntsön sorukról. Ha a rájuk kiszabott ítéleteket jóváhagyják, kivégzik őket - fűzte hozzá.

A főügyész hozzátette, hogy öt embert a tavaly december 27-én, az asúra napi síita muzulmán vallási ünnepen kirobbant összecsapásokban való részvételéért sújtottak halálos ítélettel. A hatóságok ez utóbbi napon torolták meg leghevesebben az ellenzék fellépését: a biztonsági erők és a tüntetők összecsapásának nyolc halálos áldozata volt, a rendőrök több száz embert őrizetbe vettek.

A megtorlások ellenére jelenleg is forognak olyan internetes üzenetek, hogy újabb tüntetések lesznek Iránban február 11-én, az iráni sah iszlám forradalom általi megdöntésének 31. évfordulóján.