rss      tw      fb
Keres

Bába Iván: Magyarország több lehetőséget is elszalasztott a rendszerváltozásnál

MTI 2011. október 6., csütörtök 14:48

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a rendszerváltozás "egyszeri, megismételhetetlen pillanat volt", Magyarország azonban több lehetőséget is elszalasztott.

Az államtitkár ezt abból az alkalomból mondta az MTI-nek, hogy The Hungarian Transition (A magyar rendszerváltozás) című könyvét csütörtökön mutatják be.

Bába Iván elmondta, a rendszerváltozás tanulsága, hogy az ország több történelmi lehetőséget kihagyott, például nem született meg időben az ügynöktörvény, amely "a kilencvenes évek elején tiszta helyzetet teremthetett volna", vagy az 1956-os forradalom "megtorlásában részt vevők elítéléséről" szóló törvény, hogy "számon kérhessék, mit cselekedtek az '56-os forradalmárokkal". Ezeket a lépéseket akkor könnyen meg lehetett volna tenni, ehelyett "húsz évig elhúzódott, és mindenki elégedetlen vele" - vélekedett.

Mint kifejtette, nem figyelhető meg sok hasonlóság a magyar és a más közép-európai országok rendszerváltozásai között.

Az államtitkár könyvében az 1987-1993 közötti időszak elemzésén túl összefoglalja azt a 40 interjút is, amelyeket a korszak fontos politikai szereplőivel készítettek a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) kutatásának keretében. A kötetben Bába Iván mások mellett Pozsgay Imre politikussal, Kis János filozófussal, Csoóri Sándor költővel, Kövér László és Áder János politikusokkal készített beszélgetések következtetéseit vonja le.

A kötet azért jelent meg angolul, hogy a magyar rendszerváltozásról hátteret adva a külföldiek hasznos kézikönyve lehessen.

Bába Iván könyvével egy időben mutatják be Heltai András újságíró szerkesztésében az Elbeszélt történelem - Huszonöten a közép-kelet-európai demokratikus átmenetről című interjúkötetet, a megszólalók között van korábbi állam- és kormányfő, vezető diplomata, kormánytisztviselő, polgárjogi harcos, tudós és publicista is.

Mindkét kötet az ICDT közép-kelet-európai, az 1989-90-es rendszerváltozásait dokumentálni és feldolgozni szándékozó projektje keretében jelent meg, a könyveket Schöpflin György (Fidesz) európai parlamenti képviselő mutatja be.