rss      tw      fb
Keres

A verespataki cianidos aranybányászat ellen érveltek MSZP-s EP-képviselők

MTI 2011. október 4., kedd 16:36

Súlyos aggályokat vet fel, hogy a román kormány által támogatott verespataki aranybánya ugyanazt a cianidos technológiát alkalmazná, amely a 2000-es nagybányai ciánkatasztrófához vezetett - mondta Tabajdi Csaba az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságának ülésén.

A testület román civil szervezetek által az EP-hez benyújtott petíció nyomán vette górcső alá a tervezett beruházást.

Az MSZP EP-delegációjának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a román kormány nem követeli meg a beruházótól a biztonságosabb zárt cianidos technológiát, és nem írja elő a kötelező környezetvédelmi biztosítás megkötését sem.

"Más EU-tagállamokkal ellentétben Romániában a veszélyes anyagok regisztrációjáról és helyettesítéséről szóló uniós rendelet megsértése miatt nem indítható büntetőeljárás. A verespataki aranybánya ilyen feltételek mellett elfogadhatatlan kockázatot jelent az európai környezetre, és súlyosan veszélyezteti a Tisza élővilágát" - jelentette ki Tabajdi.

Az ülésen Göncz Kinga szocialista EP-képviselő amellett érvelt, amiről korábban már EP-határozat is született, vagyis hogy az Európai Bizottság - az EU legfőbb végrehajtó testülete - tegyen lépéseket a cianidos technológia betiltása érdekében.

"Emlékezetes, hogy 11 éve a romániai Nagybányánál a Tiszába ömlő cianidos zagylé a folyó csaknem teljes magyarországi szakaszán elpusztította az élővilágot, és több tízezer ember megélhetését sodorta veszélybe - emlékeztetett Göncz Kinga.

Tabajdi Csaba kitért arra: bár Svédországban és Finnországban is zajlik aranykitermelés hasonló módszerrel, ott zárt cianidos technológiát alkalmaznak. Azzal a módszerrel elkerülhető, hogy nagy mennyiségű cianidos zagylevet kelljen ülepítő medrekben tárolni.