rss      tw      fb
Keres

Vitatott somogyi mandátum - A Fejér megyei főkapitánysághoz került az ügy

MTI 2011. október 4., kedd 16:45

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe utalta az Országos Rendőr-főkapitányság kedden a vitatott somogyi mandátum ügyét - közölte az MTI-vel a rendőrség.

Az ügyben két hete fordult a nyomozóhatósághoz a Somogy megyei választási bizottság. Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel korábban azt közölte, hogy az ügyben kizárási indítványt terjesztettek elő az ORFK-nak.

Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke - aki korábban több cikluson át a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt, majd a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott - beadványt juttatott el a megyei választási bizottsághoz, amelyben tudatta, hogy Nagyatád polgármestere, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról. A korábban az egyesület színeiben mandátumhoz jutott Ormai István viszont arról tájékoztatta a bizottságot, hogy nem mondott le a tisztségéről, hanem függetlenként megtartotta.

Tavaly az egyesületben a mandátumok kiosztása előtt minden érintettel kitöltettek egy lemondó nyilatkozatot, amely az egyesület vezetői szerint - mivel Ormai István kilépett a Somogyért Egyesületből - aktiválhatóvá vált. Nagyatád polgármestere elismerte, hogy aláírt ilyen lemondó nyilatkozatot még 2010 októberében, de - mint mondta - ezt presszió hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja. A területi választási bizottság ezután fordult a nyomozóhatósághoz.

Múlt heti ülésén a Somogy Megyei Közgyűlés az ügy miatt megyei közgyűlési mandátuma visszaadására szólította fel Gyenesei Istvánt.

A Somogyért Egyesület jelenleg külföldön tartózkodó elnöke az MTI-nek telefonon elmondta: a pénteki elnökségi ülésen megtárgyalják a történteket, egyúttal véglegesítik a beadványukat, amelyben a lemondására felszólító közgyűlési határozat megsemmisítését kérik a megyei kormányhivataltól.

"A közgyűlés határozata ugyanis törvénytelen, amire egyébként a főjegyző is felhívta a figyelmet" - közölte Gyenesei István.

A vitatott dokumentumról az egyesület elnöke azt mondta: annak idején Ormai István kezdeményezte, hogy hatalmazzák fel az elnökséget arra, ha valaki képviselőként kilép a Somogyért Egyesületből, akkor azzal a nappal a mandátuma is érvényét veszítse. Az elnökség ezt elfogadta, és az ennek alapján készült lemondó nyilatkozatot a közgyűlésben mandátumot szerzett mindhárom egyesületi tag - köztük Ormai István is - aláírta. "Mivel ez a nap Ormai István esetében ez év szeptember 12., ezért értelemszerűen ez a dátum került a lemondó nyilatkozatra" - tette hozzá Gyenesei István.