rss      tw      fb
Keres

Simornak mennie kell!

Lázár György


Idén januárban az argentin jegybank elnöke, Martín Redrado, szembeszállt az ország első női elnökével, Cristina Kirchnerrel. Kirchner elnök nem habozott, rendeletet fogadtatott el, és kész volt arra is, hogy akár biztonsági őrökkel vonszoltassa ki a jegybankvezért a bank patinás épületéből. Redrado végül észbekapott, és lemondott.

Az Egyesült Államok pénzügyi és kormányzati köreiben a jegybank függetlenségét mindennél komolyabban veszik. De 1979-ben, Carter elnök indítványára, G. William Miller feladta Fed-elnökségét, pedig mindössze egy évvel korábban foglalta el a posztot.

A cseh jegybank elnöke, Zdenek Tuma pedig éppen a napokban mondott le csupán azért, hogy kormánya zökkenőmentesen tudjon új jegybank elnököt és Monetáris Tanács-tagokat jelölni.

A fejlettebb pénzügyi kultúrájú országokban egy alkotmányosan megválasztott kormánynak joga van ahhoz, hogy olyan jegybankvezetéssel dolgozzon, amilyet megfelelőnek tart. Ez nem pártpolitikai ügy, és nem is a jegybank függetlenségének a kérdése.

Az pedig igazán példátlan, egyfajta hungarikum, hogy a jegybank elnöke nyilatkozatban üzenget az újonnan kijelölt kormánynak, amely világosan és félreérthetetlenül értésére adta, hogy nem kíván vele együtt dolgozni. Az lenne a legelőnyösebb ha mihamarabb távozna.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!