rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor: az erő és a siker alapja a nemzeti gazdaság

MTI 2011. október 1., szombat 20:24

Minden erős és sikeres európai országban "magától értődő", hogy az erő és a siker alapja a nemzeti gazdaság - jelentette ki Orbán Viktor szombaton Székesfehérváron, a száz százalékban magyar tulajdonú Jüllich Glas Holding Zrt. napelemgyárának avató ünnepségén, amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A kormányfő - a Jüllich Glas Holding számos munkatársa, tulajdonosai, valamint hazai és külföldi üzletfelei előtt - hangsúlyozta: az új üzem fontos üzenete, hogy Magyarországon ma azok a legfontosabb helyek, ahol magyarok adnak munkát magyaroknak.

"Miközben Európa egy gazdasági térré, piaccá változik, miközben a világ globális gazdasággá alakul, nem vész el a nemzeti ipar, a nemzeti tőke szerepe sem. Éppen ez, vagyis, hogy magyar ad munkát magyarnak, német a németnek, francia a franciának, ez a nemzeti gazdaságok alapja Európában. Az pedig minden erős és sikeres európai országban természetes módon magától értődő, hogy az erő és a siker alapja a nemzeti gazdaság" - mondta a miniszterelnök.

Hozzáfűzte: Európa a nemzetek, és még inkább a nemzetgazdaságok szövetsége, amelyek ereje és sikere évszázadokon át vezető civilizációvá tette Európát, vagyis "olyan helyek sokasága tette sikeressé a kontinensünket, mint az a hely, ahol most állunk" - mondta Orbán Viktor.

Mint rámutatott: Európa legfontosabb erőforrása ma is a nemzetekben és a nemzeti gazdaságokban található, "ezért akarunk mi magyarok is elsősorban nemzeti lábon álló gazdaságot teremteni, ugyanis, hasonlóan a többiekhez, mi is erős és sikeres nemzetté akarunk válni."

Mint mondta, a magyarok megerősödése érdeke Európának és az Európai Unió gazdaságának is, mert ma az európai gazdaságok "csak nemzeti lábon állva, és kiterjedt nemzetközi együttműködésekben teljesedhetnek ki". Nekünk magyaroknak sok, a Jüllich Glashoz hasonló helyre van szükségünk ahhoz, hogy "ismét erősek és sikeresek legyünk."

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az európai gazdaságstruktúra alapját valójában a nemzeti ipar alkotja, a több generáción át örökölt családi vállalkozások, s az ő tulajdonukban álló további társaságok "adnak igazi karaktert egy ország gazdálkodásának".

Szavai szerint, bár minden vállalkozás célja - függetlenül attól, helyben élnek-e a tulajdonosai -, hogy hasznot termeljen, amikor magyarok adnak munkát magyaroknak, nem csak pénzben mérhető haszon keletkezik.

"Mindenki számára, aki csak egy kicsit is szereti a hazáját, további szellemi és lelki hasznot jelent", hogy a vállalkozáson keresztül az ország sikeres lehet, hogy családok százai kapnak jó munkát, tisztességes megélhetést és kenyérkereseti lehetőséget, s nem csak a tulajdonos, hanem az ország is gyarapodik.

Orbán Viktor szerint minden ország számára a Jüllich Glashoz hasonló vállalkozások jelentik a legfontosabb gazdasági tartalékot, nehéz időkben azok adják a gazdaság utolsó védvonalát, mert ők "el nem mennek innen". Minél több ilyen vállalkozás van, annál nagyobb a munkahelyek biztonsága és kiszámíthatóbb a gazdaság növekedése.

A miniszterelnök arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy most, az újabb és újabb európai csődhullámoktól szorongatva sem szabad leállni, hanem gyorsítani kell, folytatni az Új Széchenyi Tervet, támogatni a magyar vállalkozásokat, s a munkahelyteremtő beruházásokat.

Mint mondta, olyan korszakot hagy maga mögött az ország, amelyben "megrendítették, eladósították a nemzeti ipart és a nemzeti gazdaságot, "s ezzel voltaképpen aláásták a magyar gazdaság európai alapjait". Tavaly arra vállalkoztunk, hogy visszatérünk az európai alapokhoz és újjáépítjük a nemzeti lábon álló magyar gazdaságot.

"Ezért ösztönözzük minden lehetséges eszközzel a munkahelyteremtést, ezért akarunk és fogunk mindenkit, aki munkaképes, visszavezetni a munka világába, s ezért biztosítunk jelentős forrásokat az Új Széchenyi Terv keretében a találékony és bátor hazai vállalkozásoknak, amilyen a Jüllich Glas" - mondta kormányfő.

Jüllich Ádám, a cég tulajdonosa a vállalkozásról elmondta: a 13 ezer négyzetméter alapterületű üzem 2,5 milliárd forintos beruházással valósult meg, s kapacitása 12 megawatt, azaz 132 gigawattóra energia előállítására elegendő; első lépcsőben 40, majd a piaci igényektől függően 120-150 munkavállalót foglalkoztat.

A gyár létrehozásához, valamint a napelemek gyártásával kapcsolatos kutatás-fejlesztéshez 398 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében a hazai üvegfeldolgozó vállalkozás.

Az ünnepség befejezéseként a kormányfő, illetve Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere és Jüllich Ádám cégtulajdonos egy jelképes gombnyomással elindította az új üzem termelését.