rss      tw      fb
Keres

Kasszandrák, Kasszendrék (Sliding Doors)



A deviza alapú hitelezés megítélése összetett dolog. Nagyon kevesen hajlandók ezt tudomásul venni. Különösen az idő dimenziójában vesznek el a hozzászólások, amelyek arról beszélnek, mit lehetett és mit nem lehetett előre látni mondjuk 2005-ben, majd 2008 nyarán-őszén, és mit láthatunk most, 2011 vénasszonyok nyarán – mind a jövőt, mind a múltat illetően. Attól, hogy manapság többen is felelősöket keresnek, a szellem komoly embereinek még nem kellene megfeledkezniük arról, hogy ugyanaz a probléma másként bújik elő a múlt ködéből és másként hat az idő horizontján.

Meglepve tapasztalom, hogy egyre kevesebben emlékeznek a múltra. És egyre többen látják a jövőt. Egyre több a közgazdász-Kasszandra. A kedvükért vegyünk szemügyre egy alig más szcenáriót.

Tegyük fel, hogy 2008-ban az Egyesült Államok nyomására Svájc kiadja valamennyi gyanús bankszámla adatait, kiderül, hogy a Nestlé kávé- és kakaóporai terméketlenséget okoznak, s a sziklaszilárd svájci gazdaság egy jottányit meginog. Közben a 2008. őszi krach hatására a népnyúzó szocialista kormány – erős ellenzéki nyomásra – betiltja a devizahiteleket. A régieket is kötelező egy hónapon belül forintosítani, magyar kamatlábra konvertálni. Ennek senki sem örül, nagy a felzúdulás, a magyar kamatlábbal kétszeresére emelkedik a kamatteher. Többen az Alkotmánybírósághoz fordulnak, arra hivatkozva, hogy a szocialisták durván beavatkoznak a szerződési szabadság rendjébe. Időközben még annyi történik, hogy Norvégia csatalakozik az Európai Unióhoz, Görögország hatalmas gázmezőt fedez fel Korfu szigetétől délre, az Egyesült Királyság pedig, felhagyva konok izolációjával, támogatja az Unió pénzügyi föderalizmusát, sőt, még azt is megígéri, hogy belátható időn belül belép ez eurózónába.

Mindezek hatására a svájci frank árfolyama az euróhoz képest fokozatosan csökkenni kezd, s a forinthoz képest is körülbelül azonosan mozog lefelé. Az Alkotmánybíróság az év vége előtt alkotmányellenesnek mondja ki a kötelező forintátváltást, de a forint-rántottából már nem lehet frank-tojást csinálni.

A pórul járt polgárok 2011 nyarán már háromszor akkora kamatot fizetnek a forinthitelekért, mint ha svájci frank alapú lett volna a hitelük.

2010-ben megbukik a népnyúzó kormány, 2011 tavaszán az emberek kormánya maximálja a forinthitelek kamatlábát. Ez sem akadályozza meg azonban, hogy egyre több adós váljon képtelenné tartozásának visszafizetésére.

2011 őszén aztán vizsgálat indul arról, kik a felelősek azért, hogy ilyen álnok módon megrövidítettek a frank alapú hiteleseket. Pöffeszkedő paternalista módon még azt a lehetőséget sem hagyták meg számukra, hogy jól-rosszul saját döntésükre hagyatkozva vállalják az egyik vagy a másik kockázatot.

(Hanák András)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!