rss      tw      fb
Keres

Florida felborította az amerikai előválasztások rendjét

MTI 2011. szeptember 30., péntek 23:27

Dacolva az amerikai republikánus párt vezetése által kilátásba helyezetett retorziókkal, Florida pénteken úgy döntött, hogy a 2012-es elnökjelölt-állítási kampányban január 31-re tűzi ki a saját előválasztását.

Florida, amely alapvetően presztízsokokból hozta előre a döntés napját ezzel minden jel szerint lépéskényszerbe hozta azt négy államot - Iowát, New Hampshire-t, Dél-Karolinát és Nevadát - amelyek hagyományosan elsőként döntenek az elnökjelölt személyéről. A négy állam, amely eddigi tervek értelmében február 6. és 28. között tartotta volna meg jelölőgyűléseit, illetve voksolását, várhatóan januárra, sőt, decemberre hozza előre a saját választásának időpontját.

Politikai elemzők szerint egyébként az előválasztások előrehozása Mitt Romney volt massachusettsi kormányzónak kedvez, aki korán kezdett bele a kampányba, az adománygyűjtésbe és az aktivistahálózat kiépítésébe. Az "arrogáns" floridai döntés felháborodást váltott a "korai előválasztó államokban".

Az Egyesült Államok két nagy pártja, a szövetségi szinten jelenleg kormányzó demokraták és az ellenzéki republikánusok hagyományosan a tagállamonként megtartott jelölőgyűléseken döntenek arról, hogy az aspiránsok közül kit támogassanak a hivatalos elnökjelöltségért folytatott küzdelemben. Az első jelölőgyűléseket (caucusokat) a tradíció szerint Iowában, az első előválasztást New Hampshire-ben szokták megtartani. A végső szót a pártok országos konventje mondja ki.

Mivel Barack Obama hivatalosan bejelentette, hogy újrajelölteti magát és mivel a párton belül nincsen kihívója, a 2012-es elnökválasztás előtt csak a republikánusok tartanak előválasztási fordulókat. A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) korábban kilátásba helyezte, hogy amelyik állam a "korai előválasztók" elé vág és döntését március 6-ánál előbbre hozza, az elveszíti a konventre küldhető jelöltjeinek felét. A mindent eldöntő republikánus fórumot egyébként jövő augusztusban éppen a az Atlanti-óceánba mélyen benyúló államban, Tampában rendezik meg.

A jelenleg republikánus vezetésű Florida dátumválasztó bizottsága azonban úgy ítélte meg, hogy az államnak megéri mandátumokat veszíteni azért cserébe, hogy a korai szavazással nagyobb befolyása legyen jelölési folyamatra. A floridai, republikánus többségű dátumbizottság 7-2 arányban döntött a január végi dátum mellett, arra hivatkozva, hogy ez az ország legnagyobb "hintaállama" (amely se nem stabilan demokrata sem pedig republikánus), ahol meghatározó politikai harc folyik, s hogy az állam a "faji, politikai és etnikai" sokszínűsége miatt vezető helyet érdemel az országos politikában.

Az amerikai tagállamoknak hivatalosan szombatig kell értesíteniük az RNC-t, hogy mikor kívánnak dönteni az elnökjelölt személyéről.