rss      tw      fb
Keres

A palesztin kérés ügyében összeült a BT tagsági bizottsága

MTI 2011. szeptember 30., péntek 23:43

Első ízben ült össze pénteken a Biztonsági Tanács illetékes bizottsága, hogy megvitassa a palesztinok az ENSZ-tagfelvételi kérelmét.

Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet a tagsági kérésekkel foglalkozó testület zárt ülése után közölte, a bizottság szakértőket fog felkérni annak eldöntésére, hogy a palesztin kérés megfelel-e az ENSZ-alapokmány követelményeinek. Araud szerint a szakértők a jövő héten ülnek össze először, hogy megvizsgálják a folyamodvány "technikai aspektusait", s még többször üléseznek majd, mielőtt a bizottság jelentést tesz a 15 tagú Biztonsági Tanácsnak.

Minden nemzetközi nyomásgyakorlással dacolva Mahmúd Abbász palesztin elnök a múlt pénteken, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt átadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak az ENSZ-tagfelvételi kérelmet, bár az általa államként elismertetni remélt palesztin terület nagy részét Izrael megszállva tartja, az Egyesült Államok pedig a kérelem biztonsági tanácsi megvétózásával fenyegetőzött.

A palesztinok azt remélik, hogy a tizenötből legalább kilenc szavazatot megszereznek. Ahhoz, hogy az ENSZ elismerjen és tagjai közé fogadjon egy új országot, a Biztonsági Tanácsnak kell ajánlást tennie a Közgyűlésnek, amely dönt a kérésről. Az ajánláshoz pedig legalább kilenc támogató szavazat szükséges a BT-ben.

A Biztonsági Tanácsban eddig hat ország - Kína, Oroszország, Brazília, India, Libanon és Dél-Afrika - biztosította támogatásáról a palesztin kérelmet. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Nigéria, Gabon, Bosznia és Portugália még nem döntött, vagy nem fedi fel álláspontját egyelőre. Kolumbia jelezte, hogy tartózkodni fog.