rss      tw      fb
Keres

Rasmussen: Romney és Christie is komoly kihívója lenne Obamának

MTI 2011. szeptember 30., péntek 22:02

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó és Chris Christie, New Jersey állam első embere is komoly kihívója lenne Barack Obamának, mert az elméleti párosításban megközelítőleg egyenlő a támogatottságuk az elnökével - derült ki a Rasmussen Reports pénteken nyilvánosságra hozott adataiból.

A felmérés szerint Romney a valószínű szavazók körében 44 százalékot szerezne Obama 42 százalékával szemben, miközben a megkérdezettek 8 százaléka egy harmadik jelöltet támogatna, 7 százalékuk pedig nem tud dönteni. Christie, aki nem hivatalosan jelöltette magát az elnöki posztra, 43 százalékon végezne Obama 44 százalékával szemben; ebben a párosításában 6 százalék szavazna valaki másra és 8 százalék bizonytalan.

A válaszadóknak ugyanakkor csak a 26 százaléka gondolja úgy, hogy az első mandátumos New Jersey-i kormányzó harcba szállhat a Fehér Házért és 20 százalék véli azt, hogy ezt meg is kell tennie.

Romney és Obama már hetek óta fej-fej mellett áll a támogatottságban, de a Rasmussen-párosításokban Rick Perry texasi kormányzó és Herman Cain georgiai üzletember lemaradása is csak egy számjegyű: az előbbi 38, az utóbbi pedig 34 százalékon áll.

Mind Obama, mind Romney élvezi pártja mintegy háromnegyedének támogatását, de az el nem kötelezett választók körében Romney, az ellenzéki politikus 42 százalékkal vezet a 37 százalékon álló elnökkel szemben.

A férfi választók között Romney 12 százalékponttal vezet, a nők között viszont Obama 8-cal. A 40 év alatti választók inkább az elnök, az idősebbek pedig inkább a volt kormányzó felé hajlanak. A Tea Party mozgalom támogatói közül az adott párosításban 72 százalék áll Romney pártján.

A republikánus szavazók között jelenleg Perry támogatottsága a legmagasabb a párt hivatalos elnökjelöltségére. New Hampshire államban, amely hagyományosan az elsőként szokta megtartani a lélektani szempontból kulcsfontosságú előválasztását, Romney áll az élen.