rss      tw      fb
Keres

Kövér László: a vidéki élet ne jelentsen hátrányt, a közös tevékenység és a hit a kiút

MTI 2011. szeptember 30., péntek 20:55

Célunk, hogy a vidéki élet ne jelentsen hátrányt, a falvak meg tudják tartani az ott élőket, méltó életlehetőséget kínálva számukra - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken a Komárom-Esztergom megyei Kömlődön, a felújított református templom ünnepélyes átadásán.

"Be fogjuk indítani a vidék gazdaságát. Újra ki fogjuk építeni vidéken a közbiztonságot, megerősítjük a közoktatást, a szociális és az egészségügyi hálót" - fogalmazott a fideszes politikus, a párt választmányi elnöke.

Az a célunk, hogy a vidéki élet a jövőben könnyebb lehessen, lehetőségeiben legalábbis közelítsen a városihoz. Ehhez meg kell erősítenünk a közösségek összetartó erejét, segítenünk kell, hogy ezek a közösségek kezükbe vehessék saját sorsukat - tette hozzá a politikus a 270 éves református templom megújulása alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

Kövér László példaként állította mindenki elé a kömlődi református gyülekezetet, amely szavai szerint "a munkába belefeledkezve" megmutatta, hogy a közös tevékenység és a hit a leginkább reménytelen helyzetben is kiutat jelent.

A település református egyházközsége az elmúlt hat év alatt 245 millió forint támogatást nyert el, foglalkoztató házat, lakóotthont és támogató szolgálatot hozott létre középsúlyos és halmozottan fogyatékos felnőttek számára, miután 2004-ben az önkormányzattól romos állapotban visszakapta a gyülekezet egykori általános iskoláját. Az intézményben ötven felnőtt fogyatékost foglalkoztatnak.

A templom felújítására a gyülekezet 39 millió forintot kapott az Új Magyarország vidékfejlesztési programból, a felújításhoz hiányzó összeget 130 család adományaiból gyűjtötték össze - mondta Bogáth István, a gyülekezet gondnoka.