rss      tw      fb
Keres

Visszaállítják Nagy-Britanniában a heti szemétszállítás rendszerét a kéthetesről

MTI 2011. szeptember 30., péntek 20:10

Egész Nagy-Britanniában vissza akarják állítani a szeméttárolók heti ürítésének a rendszerét, ennek megvalósításához 250 millió font (85 milliárd forint) állami támogatást is kapnak a helyi önkormányzatok.

Az utóbbi években a brit önkormányzatoknak több mint a fele tért át a kéthetente való szemétszállításra, ezért jelentősen megnőtt a patkányok és egyéb veszélyforrások száma a városokban. "Úgy gondolom, hogy minden brit háztartást megillet az az alapvető jog, hogy hetente elszállítsák a szemetüket" - mondta Eric Pickles, a brit önkormányzati minisztere.

"A kormány anyagi támogatása nagy segítség lesz az önkormányzatoknak a heti szemétszállítás kivitelezésében, és egyben a családok számára is megkönnyíti a környezettudatosabb életmódra való átállást, valamint a helyi környezet fejlesztését" - idézte a minisztert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

A javaslatot kezdetben elutasította a környezetvédelmi minisztérium az újrahasznosításra irányuló törekvések akadályozására hivatkozva. Egy kabinetmegbeszélést követően azonban Pickles elnyerte David Cameron brit kormányfő támogatását, így az ötlet zöld utat kapott.

Az önkormányzatok és helyi közösségek minisztériuma által nyújtott 250 millió font támogatásból a tervek szerint kizárólag azok az önkormányzatok részesülhetnek, amelyek legalább a következő öt évre garantálni tudják a heti elszállítás betartását, illetve bevezetnek bizonyos újrahasznosítási intézkedéseket is.