rss      tw      fb
Keres

A gabonafélék és az olajos növények kerülhetnek a fordított áfa körébe

MTI 2011. szeptember 30., péntek 19:28

Várhatóan a gabonafélék és az olajos növények kerülnek be abba a körbe, amely után fordított áfát kell fizetniük a felvásárlóknak - ismerteti a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményben, idézve Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkárt, aki a 75. OMÉK-on tartott előadást.

A közlemény emlékeztet arra, hogy miután a gabonaágazaton belül 30 százalékra becsülhető a feketegazdaság aránya, a kormány vizsgálatot indított az áfával terhelt élelmiszerek köréről. Az általános forgalmi adó csökkentésére a gazdasági helyzet miatt jelenleg nincs lehetőség, ezért a kormány áfa-technikai megoldásban gondolkodik.

Románia júniusban már bevezette ezt az adózási lehetőséget, így remény van arra, hogy az EU gyorsan jóvá fogja hagyni Magyarország fordított áfa bevezetési kérelmét - jelezte az államtitkár.

Czerván György tájékoztatást adott az idei gabonatermésről. A szaktárca adatai szerint összesen 4 millió tonna őszi búza került a magtárakba, a 4,2 tonnás hektáronkénti termésátlag jóval felülmúlta a tavalyi hozamot. A búza 70 százaléka malmi minőségű.

A kukorica termésmennyisége a 8 millió tonnán felüli országos hozamot is elérheti, ami hektáronként átlagosan 6,8 tonnás mennyiség.

Búzából az export az 1,5-1,7 millió tonnát is elérheti, míg az egyéb kalászosok kivitele 250-400 ezer tonna körül alakulhat.