rss      tw      fb
Keres

Tőzsde - A nyugat-európai piacok 9 éve a legnagyobb csökkenéssel zárták a harmadik negyedévet

MTI 2011. szeptember 30., péntek 19:10

Csökkenéssel zártak a nyugat-európai részvénypiacok vezető mutatói pénteken, az idei harmadik negyedév utolsó kereskedési napján. A július-szeptemberi időszakot együttvéve a térség tőzsdéin 2002 harmadik negyedéve óta a legnagyobb mértékben gyengültek az indexek.

Az európai részvények tőzsdei értéke három hónap alatt 1.200 milliárd dollárral csökkent. A befektetői hangulat a világgazdasági recesszió és a görög államcsőd veszélye miatt romlott. A hangulat legkorábban akkor javulhat, ha a döntéshozók végre határozott tervvel állnak elő a már Olaszországot és Spanyolországot - az euróövezet harmadik és negyedik számú gazdaságát - is fenyegető válság megoldására - mondták elemzők.

A mutatók azokon a tőzsdéken is kilenc éve nem látott mértékben gyengültek, amelyeken augusztusban shortolási tilalmat rendeltek el, ilyen például a madridi, a római és a brüsszeli részvénypiac.

Londonban a FTSE-100 mutató értéke a harmadik negyedévben 13,7 százalékkal csökkent az előző negyedéhez képest. Pénteken az index 1,32 százalékos napi csökkenéssel 5.128,48 ponton zárt.

A frankfurti Xetra DAX értéke 25 százalékkal gyengült három hónap alatt. Pénteken napi szinten 2,44 százalékkal csökkent az index, így 5.502,02 ponton zárta a harmadik negyedévet.

A párizsi tőzsdén - ahol ugyancsak megtiltották a részvényárfolyamok gyengüléséből nyereséget eredményező short ügyleteket - a CAC-40 index 25,1 százalékkal gyengült a második negyedév vége óta. Pénteken a mutató 1,51 százalékkal 2.981,96 pontra csökkent.