rss      tw      fb
Keres

Tarlós: a Fazekas története egybefonódott a nemzet elmúlt száz évével

MTI 2011. szeptember 30., péntek 19:05

A Fazekas története egybefonódott a város, az ország és a nemzet elmúlt száz évével - mondta Tarlós István főpolgármester a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Iskola és Gimnázium alapításának 100. évfordulóján rendezett ünnepségen, pénteken.

Egy évszázada, amikor Bárczy István polgármester iskolaépítési programjának megvalósításába kezdett, a csaknem egymilliós lélekszámú polgárság megnövekedett közoktatási igényeinek kielégítésére törekedett - fogalmazott Tarlós István. Ismertetése szerint a fővárosban 1909 őszén megkezdődött munkálatok nyomán három év alatt 36 új iskola épült fel mintegy ezer osztályteremmel.

"Nekünk már nemigen kell iskolákat építeni, megtették helyettünk elődeink. Az a feladat, hogy megtartsuk a következő nemzedék számára, és persze nemcsak az intézményt, hanem azt a szellemiséget is, ami a Fazekasból árad, azt az eszmeiséget, ami a diákból neveléssel embert, emberből pedig hazát tesz" - fogalmazott a főpolgármester.

Tarlós István kitért a pedagógia képzés szerepére is, amelynek köszönhetően az iskola mindig képes volt megújulni és meghaladni a vele szemben támasztott elvárásokat.

A városvezető arról is megemlékezett: a Fazekas padjaiból szinte megszámlálhatatlan kivételes közéleti személyiség került ki. Mint mondta, itt tanulni dicsőség és felelősség, és hisz abban, hogy az elődök sikerei nem teherként, hanem inspiráló erőként vannak jelen.

Az ünnepségen Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke arról beszélt: az intézmény a történelem sodrában azért maradt kiválónak, mert erejét a tudás, a szellem és a tehetség forrásaiból merítette. Az MTA elnöke Magyarország legjobb iskolájának nevezte a Fazekast, amely a "tudat nyílásától a pálya megnyílásáig vezeti, kíséri, követi diákjait". Pálinkás József szavai szerint annak a lehetőségét ünnepeljük, ami a magyar tudományosságban teljesedik majd ki.

Az intézmény építésének előmunkálatai 1909-ben kezdődtek meg az akkori Mária Terézia téren, az építkezés 1911 nyarán befejeződött, szeptemberben pedig 6-6 osztály indításával megkezdte működését a fiú- és a leányiskola.

A Horváth Mihály téren működő intézettel és az iskolával egyre szorosabb kapcsolat alakult ki, így lett a Fazekas Mihály Gimnázium 1960-ban gyakorló gimnázium, majd az összeköltözés után létrejött a 12 évfolyamos közös igazgatású Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium.

A századik évfordulót Mihály-napi gálával, iskolatörténeti kiállítással és kulturális programokkal ünnepli az intézmény.