rss      tw      fb
Keres

Giró-Szász András a szuperbruttósításról és az adójóváírásról

MTI 2011. szeptember 30., péntek 18:57

A kormány arról döntött a 2012-es országvédelmi költségvetés keretein belül, hogy tovább tisztítja és egyszerűsíti az adórendszert, éppen ezért a 16 százalékos adókulcs, amely eddig mind az adójóváírásokkal, mind a félszuperbruttóval terhelve volt, az eddig meglévő terheket kivezeti a rendszerből - mondta Gíró-Szász András kormányszóvivő pénteken az MTI-nek.

Az adójóváírást teljes egészében, a félszuperbruttót pedig 202 ezer forint felett két lépcsőben, 2012. január elsején és 2013. január 1-jén vezetik ki - mondta a szóvivő a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott bejelentés részleteiről.

Így 2013. január elsejére egységesen és egyformán a 16 százalékos adókulcs lesz érvényes minden magyar munkavállaló számára. Mivel az adójóváírások kivezetése a 202 ezer forint alattiak számára nettó bércsökkenést jelent, ezért a 202 ezer forint felett keresők félszuperbruttójának kétlépcsős kivezetéséből - az első lépcsőben - az államnál maradt forrásokból kompenzálja az állam a 202 ezer forint alattiak nettó jövedelemveszteségét.

Ebben a rendszerben sehol nincs új adóelem, ez a rendszer a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerét tisztítja tovább, és ez teszi lehetővé, hogy 2013. január elsejétől, a félszuperbruttó második felének kivezetését követően, mindenki egységesen 16 százalékkal adózzon - magyarázta a szóvivő.

"Magyarul ezen rendszer alapján a 202 ezer forint alatti jövedelműek a kompenzációt is figyelembe véve semmiféle veszteséget nem tudnak elkönyvelni a nettó jövedelem szintjén, 202 ezer forint fölött pedig valamennyi plusz is jelentkezik majd a nettó jövedelmekben" - tette hozzá.