rss      tw      fb
Keres

Költségvetés 2012 - Jövőre 41,1 milliárd forint kifizetést terveznek az állami kezességérvényesítésre

MTI 2011. szeptember 30., péntek 18:41

A 2012. évi állami kezesség- és viszontgarancia vállalásokat, valamint az állam által vállalt kezesség és viszontgarancia érvényesítésére 41,1 milliárdot terveznek a 2012 évi költségvetési törvényjavaslatban, míg az új egyedi kezesség és garanciavállalás kerete 100 milliárd forint.

A 2012. évben vállalt kiállítási garanciák és kiállítási viszontgaranciák együttes, a vállalás időpontjában forintra átszámított állománya az év egyetlen napján sem haladhatja meg a 250 milliárd forintot.

A javaslat indoklása szerint az egyedi állami kezességvállalásoknál, valamint a nemzetközi hitelfelvételeknél, a Diákhitel Központ Zrt. fizetési kötelezettségeinél, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) forrásbevonásainál, és a kiállításokhoz kapcsolódó garanciáknál beváltásokra feltételezhetően nem kerül sor.

Az egyedi kezességi keretet a törvényjavaslat nem emeli, az megegyezik a 2011. évivel.

Jövőre tizenhárom, állami garancia/viszontgarancia mellett megvalósuló jelentős nemzetközi kiállítást tervez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Az MFB költségvetési keretei nem változnak, 2012-ben is: 1400 milliárd forint a forrásszerzésre, 600 milliárd a hitel- és kezességnyújtásra, 1600 milliárd árfolyam-fedezeti ügyletekre; Az MFB Zrt. kezességvállalásaihoz és hitelnyújtásaihoz kapcsolódó állami kezességbeváltás közel 3,9 milliárd forintra prognosztizálható 2012-ben.

Az Eximbank Zrt. állami kezességvállalás melletti forrásbevonási keretének 2012. évi mértéke megegyezik a 2011. évi 320,0 milliárd forinttal, a költségvetés kezessége mellett exporthitel és egyéb exportcélú garanciaügyletekre nyújtható garanciák teljes kerete évek óta 80,0 milliárd forint.

Az Eximbank esetében a kockázatos relációkba irányuló exportügyleteknél számítanak garanciák beváltására.

A MEHIB Zrt. által vállalható nem piacképes biztosítások állományának felső határa 2012-ben is 500 milliárd forint. Kárfizetési előirányzata alapvetően a kazah BTA Bank fizetésképtelenségével összefüggő fizetési kötelezettséget tartalmazza. A kárfizetési kötelezettség 2016. novemberéig áll fenn, melynek összege évi mintegy 3,0 milliárd forint. Csekélyebb összegű kifizetésekkel számolnak még a többi egyedi ügylet, illetve a C típusú és KKV kötvényesek potenciális kárainál.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél a 2012. évre javasolt kezességvállalási keret nagysága az ideivel azonos, és csak a hazai költségvetési forrásokat terhelő állományt tartalmazza, mértéke a korábbi évektől eltérően 70 százalékról 85 százalékra nőtt, elősegítve ezzel a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitásának növekedését.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél az elmúlt években a beváltási arány 6 százalékra nőtt, és ennek tartós fennmaradásával számol a javaslat. A beváltások alakulását 2012-ben is várhatóan az éven belüli Széchenyi Kártyák és banki kártyahitel-termékek fogják meghatározni - áll az indoklásban.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által vállalható készfizető kezességvállalási keret 120,0 milliárd forintos összege az előző évivel azonos. A garanciaügyletekből eredő beváltások összege a válság elhúzódó hatásaival, a hitelkockázatok növekedésével, a kezességállomány tervezett bővülésével és a költségvetési viszontgarancia mértékének 70 százalékról 85 százalékra történt módosításával magyarázható.

A közszférában dolgozók lakásvásárlásához nyújtott állami készfizető kezesség állománya évek óta csökken (e körben 2,9 milliárd kiadást várnak), míg a Fészekrakó program keretében a fiatalok lakásvásárlásához vállalt kezesség állományának változatlan szintjét kizárólag a devizaárfolyam változás okozza, tekintettel arra, hogy a kölcsönök csaknem 70 százaléka svájci frank alapú hitel. Ezzel kapcsolatban 4,92 milliárd forint kifizetésre számítanak a költségvetés készítői. A lakáshitelekkel kapcsolatos állami kezesség beváltása az előző években ugrásszerűen megnőtt, míg 2011. első félévében mérséklődött. A kormány intézkedéseinek hatására az előző évek magas bukási arányával már nem kell számolni, várhatóan az állomány 5 százalékára tehető - áll a javaslat indoklásában.