rss      tw      fb
Keres

Hatályba lép a nők nyugdíjkorhatárát felemelő törvény Ukrajnában

MTI 2011. szeptember 30., péntek 17:19

Ukrajnában szombaton lép hatályba az új nyugdíjtörvény, amely egyéb változtatások mellett öt évvel növeli a nők nyugdíjkorhatárát.

A nyugdíjreform keretében elfogadott jogszabály értelmében 55-ről 60 évre nő azoknak a nőknek a nyugdíjkorhatára, akik 1961. április 1-je után születtek. Azok esetében, akik 1956. október 1. és 1961. április 1. között születtek, lépcsőzetesen emelkedik a nyugdíjkorhatár. A köztisztviselői munkakörben dolgozó férfiak nyugdíjkorhatára 60-ról 62 évre nő - adta hírül pénteken a liga.net ukrán üzleti hírportál.

A nyugellátmány folyósításához szükséges biztosítási időt a jogszabály ötről tizenöt évre növeli. A minimális öregségi nyugdíj biztosítási ideje a férfiak esetében 25-ről 35 évre, a nőknél 20-ról 30 évre emelkedik. A katonák, ügyészek, nyomozók korkedvezményes nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati idő 20 évről 25-re nő, de esetükben is fokozatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár.

A nyugdíjreform hatályba lépése után a nyugdíjak összege nem haladhatja meg a létminimum tízszeresét, vagyis - a jelenlegi állapotoknak megfelelően - a 7640 hrivnyát (kb. 190 ezer forint). A köztisztviselőknek, parlamenti képviselőknek és bíráknak azonban továbbra is a bérük 80 százalékának megfelelő nyugdíjat visz majd házhoz a postás.