rss      tw      fb
Keres

Mintegy 6,5 millió ukrán dolgozik vendégmunkásként külföldön

MTI 2011. szeptember 30., péntek 16:09

Külföldön vállal munkát mintegy 6,5 millió ukrán, Ukrajna teljes lakosságának 14,4 százaléka - közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) ukrajnai képviselete.

A jelentés szerint a külföldön dolgozó ukránok 67 százaléka férfi, 33 százaléka nő. Az ukrán vendégmunkások főként Oroszországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Izraelben, Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban vállalnak munkát. Nagyobb részük, mintegy 54 százalékuk az építőiparban, 17 százalékuk háztartásokban, kilenc százalékuk a mezőgazdaságban és kereskedelemben, hat százalékuk pedig az iparban dolgozik, míg öt százalék egyéb munkát végez - adta hírül a tsn.ua ukrán hírportál

Legtöbben Kárpátaljáról és Csernyivci megyéből vállalnak külföldön munkát, míg a legkevesebben Kijev, Odessza, Zsitomir, Kirovográd, Poltava és Dnyipropetrovsz megyékben veszik kezükbe a vándorbotot. A külhoni munkavállalás legfőbb oka az, hogy Ukrajnában rossz a gazdasági helyzet. Ugyanakkor nagy a különbség az országon belüli bérek között is, mert míg Doneck megyében 683 dollárt tesz ki az egy főre eső átlagjövedelem, addig a külföldön munkát keresők számát tekintve vezető helyet elfoglaló Csernyivci megyében mindössze 352 dollár az átlagbér.

Az IOM adatai szerint az ukrán vendégmunkások 59 százaléka érettségivel, 17 százaléka szakiskolai vagy nem teljes felsőfokú végzettséggel, 14 százaléka diplomával rendelkezik, míg 10 százalék csak az elemi iskolát végezte el vagy nem jutott el az érettségiig. A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy az ukrán vendégmunkások zöme, végzettségtől függetlenül, képesítést nem igénylő munkát végez.