rss      tw      fb
Keres

Horvátország - Vádat emeltek Sanader volt kormányfő ellen a Hypo-ügyben

MTI 2011. szeptember 30., péntek 17:45

Vádat emeltek pénteken Horvátországban Ivo Sanader volt kormányfő ellen az osztrák Hypo Alpe Adria bankkal kapcsolatos vesztegetési ügyben.

Az illetékes zágrábi bíróság elfogadta a korrupció és a szervezett bűnözés elleni horvát hivatal (USKOK) vádemelési indítványát - közölte Tamara Laptos, a hivatal ügyésze.

A bírósági tárgyalás két órán át tartott a vádlott jelenlétében. Sanadert szigorú biztonsági intézkedések mellett szállították át a börtönből a bíróságra.

A következő lépésben a bíróság kitűzi a büntetőper első tárgyalási napját - mondta el az ügyész.

A vád szerint Sanader 1994-95-ben még külügyminiszter-helyettesként összesen 3,6 millió horvát kuna (500 ezer euró) kenőpénzt fogadott el az osztrák banktól cserébe azért, hogy a horvát állam ettől a pénzintézettől vegyen föl kölcsönt.

A volt miniszterelnököt 2010 decemberében vették őrizetbe nemzetközi elfogatóparancs alapján Ausztriában, Salzburg közelében. Július közepe óta Zágrábban van előzetes letartóztatásban.

A jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) volt politikusa ellen két másik ügyben, köztük a magyar és a horvát állami olajtársaságot érintő állítólagos vesztegetés kapcsán is büntetőeljárás indult.