rss      tw      fb
Keres

Brüsszeli portál: kaotikus állapotok az EU külügyi szolgálatánál

MTI 2011. szeptember 30., péntek 17:30

Feltűnően sokan hagyják el az Európai Unió 1500 embernek munkát adó legfrissebb intézményét, az Európai Külügyi Szolgálatot (EEAS) – hívta fel a figyelmet az uniós politikával foglalkozó EUobserver Brüsszelben szerkesztett honlap.

Szerencsésnek mondhatta magát, akinek sikerült elhelyezkednie az Európai Külügyi Szolgálatnál Brüsszelben. Az elmúlt háromnegyed év során azonban közel hatvanan fordítottak hátat az intézménynek, rossz munkakörülményekre hivatkozva. Az EEAS saját adatai szerint a frissen felvettek közül 27-en átmentek az EU Tanácshoz (a tagállamok titkárságához), 16-an az Európai Bizottságnál folytatják, heten a magánszektort választották.

Hárman ráadásul az EEAS főnöke, Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő kabinetjéből távoztak. A lelépések érzékeny kieséseket okoztak a különféle részlegeknél – például a tengerentúli válságok missziója a 12 titkárából hatot veszített el, és a részleg nem áll jobban a magas beosztású alkalmazottaival sem, közülük öten látták jobbnak elhagyni a süllyedő hajót – írja az EUobserver.

David O’Sullivan, az EEAS egyik vezető beosztású főtisztviselője igyekszik bagatellizálni a búcsút intők arányát, amely a brüsszeli személyzetnek alig négy százalékát teszi ki. Nem gondolom, hogy gondot szülnének a távozók. Páran talán elégedetlenek, de sokkal inkább egy újszülött intézmény fogzási időszakáról” van szó, semmint általános problémáról” – mondta a vezető.

A honlap megjegyzi, ha O’Sullivan egy magáncéget irányítana, akkor bizony lenne oka aggodalomra. A tőzsdéken jegyzett nagyvállalatok évente nyolcszázalékos úgynevezett természetes lemorzsolódással” számolnak. Ám megkondul a vészharang, ha több mint két százalék sajnálatos lemorzsolódás” miatt megy el – vagyis azért, mert nem szeretik munkájukat. Márpedig az EEAS távozóinak többsége a sajnálatosak” közé tartozik.

Az EUobservernek nyilatkozók lesújtó véleménnyel vannak a vezetésről, amely tökéletes rendetlenség rémálom zűrzavar”. Egy EEAS-igazgató szerint óriási a szervezetlenség”. Egy szakszervezeti aktivista szerint ha az EEAS magáncég volna, ahol az embereknek ilyen körülmények között kell dolgozniuk, csődbe menne”.

Már két esztendő eltelt azóta, hogy az EU nekilátott az új intézmény felállításának, a munkatársak azonban nem tudják, kinek mi a feladata a szervezetnél. Sokan nem kapnak hozzáférést e-mailekhez, vagy nincs működő telefon az íróasztalukon. A kiküldetések költségelszámolását, az orvosi számlákat vagy a gyerekek tandíját hónapokkal később térítik meg, ami miatt az EU-diplomaták vonakodnak utazni és ami megkeseríti az alacsonyabb beosztásúak életét.

Az EU-külképviseletek tucatjain nincsenek megfelelő számítógépek, amelyeken titkos ügyiratokat küldhetnének egymásnak vagy Brüsszelnek, a munkatársak ezért arra kényszerülnek, hogy személyesen juttassák célba irataikat. Még Ashton saját, személyi irodájának sincs magas biztonsági fokozatú levédett számítógépe. Ráadásul – panaszolják környezetéből – több olyan fontos osztály van, amelyekkel rossz viszonyban van. Olyan kérdéseket tesz fel a minősített információk részlegének, amelyekre a választ a Google-on is megkaphatja. Az embernek olyan érzése támad, hogy nem érdekli” – idéz egy munkatársat az EUobserver.

A szakszervezetek a legrosszabbtól tartanak, ha minden változatlanul marad, az EEAS-t a szétesés fenyegeti, a munka oroszlánrésze visszaszáll majd a Tanácsra és a Bizottságra, töredéket hagyva Ashtonra és a szűkebb környezetére. Ennek máris vannak jelei mindkét intézménynél: a Tanácsban létrehoztak egy részleget, amely az EU-külügyekkel foglalkozik, a Bizottság főtitkára pedig az uniós külpolitikák költségvonzatait vizsgálja. Mindezek – véli egy EU diplomata – Ashton tevékenységének gyengítését szolgálják, és nem is érti, hogy miért tűri ezt el a főképviselő. Egy korábbi EEAS-tisztviselő pedig úgy látja, hogy számosan vannak Brüsszelben, akik nem bánnák, ha az EEAS megbukna.