rss      tw      fb
Keres

Az athéni sztrájkok akadályozzák a válságtárgyalásokat

MTI 2011. szeptember 30., péntek 17:20

Athénban sztrájkok és épületfoglalások akadályozták pénteken a válságtárgyalásokat a nemzetközi intézmények küldöttségével.

A kereskedelmi minisztériumot és a pénzügyminisztériumot is elfoglalták a durva megszorítások ellen tiltakozó közalkalmazottak, ezért a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság küldöttsége más helyszínt és időpontot volt kénytelen keresni a megbeszéléseknek, amelyeknek az a tétje, hogy Görögország megkaphatja-e a pénzügyi mentőcsomag következő részletét. A "trojka" a hónap elején kifogásolta, hogy Athén nem tesz eleget költségvetési céljai teljesítése érdekében.

A sztrájkoló közalkalmazottak szerint azonban már az is sok, amit eddig bevezettek és bejelentettek. A pénzügyminisztérium elfoglalása "a válasz azoknak, akik még rosszabbá akarnák tenni az életünket... A célunk az, hogy megbuktassuk ezt a barbár politikát" - mondta az ADEDY közalkalmazotti szakszervezet helyettes elnöke.

A minisztérium alkalmazottai, akik a bejáratokat őrzik, a főkaput eltakaró vas redőnyre festékszóróval egy régi jelszót írtak fel: "nem törnek át". A szakszervezet a bércsökkentések és elbocsátások újabb, november 1-jével kezdődő szakasza ellen tiltakoznak. A közalkalmazottak, köztük a légi irányítók október 5-én 24 órás sztrájkot tartanak, október 19-ére pedig általános, országos sztrájk van kitűzve.