rss      tw      fb
Keres

Költségvetés 2012 - Kormányszóvivői iroda: országvédelmi büdzsé készült

MTI 2011. szeptember 30., péntek 15:21

A 2012-es költségvetési év a válságzónától való elrugaszkodás éve lesz - közölte a Kormányszóvivői Iroda pénteken, a költségvetési törvényjavaslat beterjesztésének napján az MTI-vel.

A közlemény szerint az elmúlt időszak nemzetközi gazdasági folyamatai azt bizonyítják, hogy az Európai Unió még éveken keresztül egy elhúzódó pénzügyi-gazdasági válsággal küzdő térség marad, amit alapvetően az okoz, hogy az uniós országok jelentős része nem képes megállítani az államadósság növekedését.

Magyarország ezzel szemben 2011-ben elkezdte csökkenteni államadósságát, valamint megteremtette, illetve az év hátralévő részében megteremti a nagy ellátó rendszerek átszervezését biztosító törvényi alapokat. Ennek szellemében készült a jövő évi, országvédelmi költségvetés - tették hozzá.

A kormány minden korábbi vállalását tartani kívánja, így a 2012. évi országvédelmi költségvetés megalkotásakor a kiadási oldalon takarékossági intézkedések bevezetéséről döntött, másrészt - az arányos és egykulcsos adórendszer kiterjesztésével együtt - a költségvetés bevételi oldalán a tervezett többletből finanszírozza a költségvetési hiány, valamint az államadósság csökkentését. A 2012-es költségvetési év így a válságzónától való elrugaszkodás éve lesz - írták.

A Kormányszóvivői Iroda rögzítette, a kabinet a költségvetés elfogadásával csökkenteni kívánja Magyarország gazdasági kiszolgáltatottságát, pénzügyi kitettségét, és újabb lépéseket tesz az ország stabilitása érdekében. Ennek megfelelően az államadósság jövőre 1 százalékkal - 73-ról 72 százalékra - tovább csökken és a GDP-arányos költségvetési hiány is jóval a 3 százalék alatt marad.

A jövő évi költségvetés öt kiemelt célt irányoz elő - mutatnak rá, kifejtve: 2012-ben tovább halad az egyszerűsítés irányába az arányos, egykulcsos adórendszer, amelynek célja az adóelkerülés visszaszorítása. A kormány saját lábra állítja a nyugdíjkasszát azzal a céllal, hogy a jövőben ne termelje újra az államadósságot. Ezek mellett jelentős átalakításon megy keresztül az egészségügy, továbbá a jelenlegi 595 ezer jövedelempótló juttatásból részesülő állampolgár közül legalább 200 ezer visszatér a munka világába a Start Munkaprogram segítségével - folytatják.

A következő évben az eurózónából esetlegesen érkező további veszélyekre történő felkészülés érdekében, a kormány először tesz javaslatot az Országgyűlés részére egy Országvédelmi Alap létrehozására, amely biztonsági tartalékként szolgál minden rendkívüli helyzet megfelelő kezelésére - hívják fel a figyelmet.

Ismertetésük szerint az államháztartás egyenlege a 2012. évi költségvetésben mintegy 1000 milliárd forinttal (303 milliárd forint kiadáscsökkentéssel, 445 milliárd forint többletbevétellel, valamint a 2011-ben zárolt 250 milliárd forint 2012-es évre bázisként történő beépítésével) javul. Ez az egyenlegjavulás lehetővé teszi, hogy 2012-ben többletfinanszírozásban részesüljön a közbiztonság megerősítése, az egészségügy átalakítása, az oktatás megújítása, a társadalmi felzárkóztatás különböző programjai, a gazdaságfejlesztés területe, valamint a hatékony, állampolgárbarát államszerkezet korszerűsítése.

A kormány azzal számol, hogy az országot körülvevő kedvezőtlen európai és nemzetközi gazdasági környezet okán még hosszú távon komoly kihívásokkal kell Magyarországnak szembenéznie - folytatódik a közlemény, amely kitér arra, hogy a kormány felkészült az árfolyamváltozásból fakadó kockázatok kivédésére.

Egyrészt a Nemzetgazdasági Minisztérium a beterjesztett költségvetés alapjául szolgáló árfolyamszint mellett két további árfolyamszinttel kalkulálva is modellvizsgálatokat végzett, a kormánynak így lehetősége nyílik arra, hogy kedvezőtlen gazdasági változások bekövetkezte esetén felkészülten, kész megoldásokkal reagáljon a kialakult helyzetre. Másrészt a kormány összesen mintegy 300 milliárd forintos biztonsági tartalékot (150 milliárd Országvédelmi Alap, 100 milliárd általános tartalék, 50 milliárd kamatkockázati tartalék) képez a váratlan pénzügyi kockázatok kezelésére - fejtik ki.

A Kormányszóvivői Iroda szerint azok, akik támadják az országvédelmi költségvetést, nem értik a válság alatt újraformálódó világ legfontosabb kihívásait, így megfelelő válaszaik sincsenek a kialakulóban lévő helyzetre. Számukra az egyedül elfogadható terápia az államadósság és a lakossági hitelállomány növelése, valamint a megszorítások politikája - fogalmaznak, hozzátéve: ez a politika az elmúlt 20 évben megdőlt, csődközeli állapotba sodorta az országot; ennek folytatása a görög út, a magyar kormány a 2012-es országvédelmi költségvetéssel ezt az utat elkerüli.

A kormány mindenkin segít a jövőben is, a költségvetés biztosítja, hogy 2012-ben mindenki előbbre jusson - zárul a közlemény.