rss      tw      fb
Keres

A mianmari kormány kész együttműködni Aung Szan Szú Kji pártjával

MTI 2011. szeptember 30., péntek 14:42

A mianmari kormány kész együttműködni a demokráciapárti ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kji betiltott pártjával, ha a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) hivatalosan visszatér a politikai színtérre - közölte pénteken az egyik miniszter, miután a Nobel-békedíjas pártvezetővel tárgyalt.

"Ha az NLD törvényesen bejegyezteti magát, örömmel együtt dolgozunk vele" - mondta Aung Kji munkaügyi miniszter Szú Kjinek, aki közölte, hogy az NLD bejegyeztetésének a kérdését meg kell vitatnia a párt legfelsőbb szintű illetékeseivel. A tárcavezető már korábban is folytatott tapogatózó jellegű tárgyalásokat az ellenzék vezéralakjával a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről, július óta most harmadszor konzultáltak egymással.

Az NLD-t tavaly májusban oszlatták fel hivatalosan, miután bejelentette, hogy bojkottálni fogja a novemberi parlamenti választásokat, amelyeket igazságtalannak tart. A mianmari választási törvény értelmében az indulni kívánó pártoknak ki kell zárniuk soraikból a börtönviselt embereket. Így Szú Kji pártja csak akkor vehetett volna részt a voksoláson, ha kizárja vezetőjét.

A tömörülés ezért arra szólította fel az ország lakosságát, hogy bojkottálja a húsz év után először megtartott választásokat, amelyek nemzetközi értékelések szerint sem szabadnak, sem méltányosnak nem voltak nevezhetők. A voksoláson komoly ellenfél hiányában a junta által létrehozott párt, a Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja a mandátumok hozzávetőleg 80 százalékát szerezte meg.

Thein Szein mianmari államfő egyik vezető tanácsadója nemrégiben az AFP hírügynökségnek jelezte, hogy felülvizsgálhatják azt a törvényt, amely értelmében börtönviseltek nem lehetnek párt tagjai. Ha ez megtörténne, lehetővé válna az NLD visszatérése a politikába.