rss      tw      fb
Keres

A Wifo lefelé módosította az idei és jövő évi osztrák GDP-előrejelzést

MTI 2011. szeptember 30., péntek 13:06

A Wifo osztrák gazdaságkutató előrejelzése szerint az idén és jövőre az előzetesen becsültnél kisebb lesz a gazdasági növekedés Ausztriában.

Az intézet most 2,9 százalékos növekedést vár az idei évre a korábban jelzett 3,0 százalék helyett, míg a jövő évi prognózist még jelentősebben, 0,8 százalékra módosította a korábbi 1,8 százalékról.

A Wifo mostani értékelése szerint a cégek az általánosan bizonytalan világgazdasági helyzetben visszafogják beruházásaikat.

Az intézet előrejelzésében azt feltételezi, hogy sem Görögország, sem pedig más euróövezeti ország nem lesz fizetésképtelen, vagyis az eurózóna jelenlegi összetételében marad fenn, és a nemzetközi hitelkamatok sem nőnek jelentősen.

Ausztria gazdasági lassulását a Wifo a jövő év elejére teszi, és azt sem zárja ki, hogy jövőre negatív növekedésű negyedévek is lesznek. Ugyanakkor úgy véli, hogy 2012 folyamán a növekedési ütem az év vége felé haladva felgyorsul.

Az osztrák gazdaság a korábbi becsléshez képest kevésbé nőtt a második negyedévben: a Wifo két hete azt közölte, hogy a június végén zárult három hónapban az osztrák hazai össztermék (GDP) 0,7 százalékkal nőtt negyedéves szinten, a korábban becsült 1,0 százalék helyett. Az első negyedévben 0,8 százalék volt a GDP-növekedés a tavalyi utolsó három hónaphoz képest.

A Wifo pénteki jelentése szerint a második negyedévben 3,4 százalékkal bővült az osztrák gazdaság, az első félévi 3,8 százalék után, az egy évvel korábbival összevetve.