rss      tw      fb
Keres

Csökkent a szeptemberi svájci KOF konjunktúramutató

MTI 2011. szeptember 30., péntek 12:44

A svájci gazdaság növekedési ütemének a további lassulását jelzi az ország vezető gazdaságkutató intézetének pénteken megjelent felmérése.

A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója 1,21 pontra csökkent szeptemberben az augusztusi 1,61 pontról. A szakértők kevésbé gyengülő 1,38 pontos indexre számítottak.

A mutató már ötödik hónapja gyengült. A szeptemberi csökkenés több mint két éve legnagyobb mértékű volt, és azt jelzi, hogy a svájci GDP-növekedés jelentősen lassul az év hátralevő részében.

Kedden ismertették, hogy Svájcban kilenc év óta a legnagyobb mértékben esett augusztusban a fogyasztói hangulatot tükröző mutató. Az ezt ismertető UBS nagybank szerint az index csökkenéséért jórészt az erős frank felelős.

Svájcban nem jobb az üzleti hangulat sem: a múlt héten napvilágra került adatok szerint több mint két és fél éve a legalacsonyabb szintre esett szeptemberben a ZEW üzleti bizalmi index.

A svájci kormány a múlt héten jelezte, hogy a korábban vártnál jóval szerényebben bővül az idén és jövőre a gazdaság az erős frank és a globális lassulás miatt: az idei ütem 1,9, a jövő évi 0,9 százalék lesz.

Korábban a gazdasági államtitkárság 2,1 százalékot várt az idei és 1,5 százalékot a jövő évre.