rss      tw      fb
Keres

Keleti partnerségi csúcs - Merkel fehérorosz ellenzékiekkel találkozott Varsóban

MTI 2011. szeptember 30., péntek 12:25

Angela Merkel német kancellár a varsói keleti partnerségi csúcstalálkozó keretében találkozott a fehérorosz ellenzék képviselőivel, és kijelentette, hogy keményen síkra fog szállni a Fehéroroszországban bebörtönzött ellenzékiek szabadon bocsátása érdekében.

Ezt Alesz Mihalevics fehérorosz ellenzéki személyiség közölte a PAP hírügynökséggel. Merkel és a fehérorosz ellenzékiek találkozójára csütörtök késő este, a csúcstalálkozó vendégeinek adott díszvacsora után került sor abban a hotelben, ahol a német kancellár megszállt. Mihalevicsen kívül jelen volt rajta többek között Uladzimir Niaklajeu volt fehérorosz elnökjelölt, Anatolij Lebiegyka és Marina Adamovics, Mikola Sztatkievics volt elnökjelölt felesége.

A megbeszélés fő témája a fehéroroszországi politikai foglyok voltak, illetve az, hogy mit lehetne tenni kiszabadításuk érdekében. A kancellár kijelentette, hogy Németország keményen ki fog állni a politikai foglyok szabadon bocsátásáért, és ebben a kérdésben nem lehet szó semmiféle alkuról. A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatandó bármiféle tárgyalás előfeltétele a politikai foglyok szabadon bocsátása.

Mihalevics bírálóan nyilatkozott a Donald Tusk lengyel kormányfő által előterjesztett javaslatcsomagról, amelynek értelmében az EU - meghatározott feltételek teljesítése esetén - egyebek között pénzügyi segítséget ajánlana Minszknek. Mint mondta, ellenzi ezt a segítséget, mert az ő szemében ez olyan, mint egy terroristával való alkudozás. "Hosszabb távon ez semmin se változtat" - mondta.

Merkel szállodája előtt néhány tucatnyian tüntettek Minszk politikája ellen. Egy részük a Lukasenka-rezsim által bebörtönzött politikai foglyok képét tartotta a kezében, mások pedig angol nyelvű transzparenst emeltek a fejük fölé, amelyen a Megállítani a terrorizmust Fehéroroszországban! jelmondat volt olvasható.