rss      tw      fb
Keres

Menesztik a szlovák hadsereg vezérkari főnökét

MTI 2011. szeptember 30., péntek 11:53

Személycserék a szlovák hadsereg főparancsnokságán: távozik tisztségéből Lubomír Bulík, vezérkari főnök, s változások lesznek néhány további poszton is - jelentette be Lubomír Galko szlovák védelmi miniszter pénteki pozsonyi sajtótájékoztatóján.

A miniszter azt állította, hogy a változások összefüggésben vannak a fegyveres erők tervezett reformjával.

"Friss szelekre van szükségünk. Az új korszak új embereket kíván, és nemcsak a vezérkari főnök bársonyszékében" - szögezte le Galko. Megerősítette: Szlovákiában már dolgoznak a haderőreformon, amely meghatározza a fegyveres erők jövőjét.

Lubomír Bulík a hivatalos indoklás szerint december elején saját kérésére távozik tisztségéből és a hadseregből is. Erre egy évvel azelőtt kerül sor, hogy letelne második megbízatási időszaka. Bulíknak 2012 őszéig kellett volna betöltenie a mintegy 14 ezer fős szlovák hadsereg vezérkari főnökének tisztségét. Utódja egyelőre ismeretlen. Galko azt mondta: több jelölt is van, akik közül válogathat.

Elhagyja a szlovák hadsereget Milan Celko dandártábornok is, aki a műveleti támogató csoport parancsnoka volt eddig.

Bevezetik a vezérkari főnök-helyettesi tisztséget, amelybe Miroslav Kociánt nevezték ki. Kocián tábornok eddig a külföldi katonai missziókért volt felelős a vezérkarban.

A távozó vezérkari főnök újságíróknak azt mondta, hogy a hadseregnek a jövőben feltétlenül több pénzre van szüksége. "A fegyveres erőknek pénzinjekcióra van szükségük, elsősorban a korszerűsítésre, amely nagyon rossz állapotban van. A hadsereg jövője szempontjából a modernizáció elkerülhetetlen" - mutatott rá Bulík.

Szakértők szerint a szlovák hadsereg műszaki felszereltsége rendkívül gyenge, a fegyverzete elavult. Szlovákia évek óta nem teljesíti azon NATO-beli kötelezettségvállalását sem, hogy a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát fordítja a hadsereg fenntartására. A védelmi tárca jelenleg egy "fehér könyvön" dolgozik, amely meghatározza a fegyveres erők fejlesztését és feladatait.