rss      tw      fb
Keres

Mianmar felfüggeszti a vitatott duzzasztógát megépítését

MTI 2011. szeptember 30., péntek 10:29

A mianmari kormány úgy döntött, hogy felfüggeszti egy kínai támogatású, 3,6 milliárd dolláros folyami duzzasztógát megépítését - közölték pénteken helyi tisztségviselők.

Thein Szein államfő a parlamentben felolvasott üzenetében kijelentette, hogy kormánya mandátumának lejártáig elhalasztják a Kacsin államba tervezett Mjicone duzzasztógát megépítését. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a gát megépítése ellentétes a népakarattal és a jogalkotók szándékaival. A döntés a demokráciapárti Aung Szan Szú Kji támogatóinak győzelmét jelenti.

Szú Kji korábban környezetvédőkkel egybehangzóan arra hívta fel a figyelmet, hogy a duzzasztógát veszélyt jelent az Iravádi folyó áramlására, megépítése esetén 63 faluból 12 ezer embert kellett volna kitelepíteni. Az ország legnagyobb duzzasztógátjának terve - amelyet a politikai elit kínai befektetőkkel kapcsolatban álló része támogatott - széles körű társadalmi kritikát váltott ki a tekintélyelvű országban.

A vízerőmű - amelyet egy Szingapúr nagyságával megegyező területre terveztek - termelésének nagy részét a szomszédos Kínának szállította volna.