rss      tw      fb
Keres

Keleti partnerségi csúcs - Fehéroroszország kivonult az értekezletről

MTI 2011. szeptember 30., péntek 11:22

Fehéroroszország úgy döntött pénteken, hogy nem vesz részt az Európai Unió Varsóban kezdődő "keleti partnerségi" csúcstalálkozóján - jelentette be az unió soros lengyel elnöksége.

"Ez a csúcs, sajnálatosan, nem teljes körű részvétellel veszi kezdetét, nincs jelen ugyanis a fehérorosz küldöttség" - közölte a varsói értekezlet elején Donald Tusk lengyel miniszterelnök. A televíziós közvetítésben közben az értekezletről kivonult fehérorosz delegáció üresen maradt helyét mutatták.

Minszk azután döntött a távolmaradás mellett, hogy európai vezetők - köztük Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke - csütörtökön, a plenáris tanácskozás előestéjén ismét értésre adták: minden együttműködést megszakítanak Fehéroroszországgal, amíg a minszki hatóságok nem engedik szabadon a bebörtönzött ellenzékieket. A fehérorosz vezetés azt is kifogásolta, hogy csak alacsonyabb szinten képviseltetheti magát a varsói értekezleten.

A lengyel kormányfő ugyanakkor csütörtökön egy modernizációs csomagot ajánlott fel Fehéroroszország számára, amennyiben az a demokrácia útjára lép. Bár a csomag feltételei között nem szerepel Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök távozása, a javaslat elengedhetetlennek tartja demokratikus választások megrendezését az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) normáival összhangban, tárgyalások kezdését a fehérorosz ellenzékkel, emellett teljes amnesztiát és rehabilitációt szorgalmaz a politikai foglyok számára.

A Keleti partnerség programban hat egykori szovjetköztársaság, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán vesz részt. A cseh EU-elnökség idején, 2009 első felében elindított program célja, hogy szorosabbra fűzze a politikai és a gazdasági kapcsolatokat a hat részt vevő országgal, és ezáltal minél stabilabb viszonyokat teremtsen az EU keleti szomszédságában.