rss      tw      fb
Keres

Keleti partnerségi csúcs - Tusk modernizációs javaslatcsomagja Fehéroroszország számára

MTI 2011. szeptember 30., péntek 10:22

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a varsói keleti partnerségi csúcstalálkozó keretében egy modernizációs csomagot ajánlott fel Fehéroroszország számára, amennyiben az a demokrácia útjára lép. A csomag elfogadásának feltételek között nem szerepel Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök távozása.

Mint a PAP hírügynökség nem hivatalos forrásokra hivatkozva jelentette, Tusk a csúcstalálkozó első napján, csütörtökön, az esti díszvacsorán tájékoztatta az Európai Unió vezetőit a javaslatcsomagról. A Minszkkel szemben a csomag elfogadásának fejében támasztott feltételek között nem szerepel Lukasenka távozása a hatalomból. Elengedhetetlen lenne viszont demokratikus választások megrendezése az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) normáival összhangban, tárgyalások folytatása a fehérorosz ellenzékkel, teljes amnesztia és rehabilitáció a politikai foglyok számára.

Cserében az EU pénzügyi segítséget ajánlana Fehéroroszországnak, amely hitelt kaphatna a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), számíthatna az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBOR), valamint az Európai Befektetési Bank támogatására, továbbá segítséget kapna a fehérorosz rubel árfolyamának stabilizálására.

Tusk ezenkívül felajánlotta, hogy megfontolás tárgyává tennék szakértői segítség nyújtását, és visszaállítanák a kedvezményes vámtarifákat Fehérország számára, amelyből néhány éve kizárták. A csomag még nincs teljesen "megtöltve", a konkrét ajánlásokat akkor terjesztenék elő, ha Fehéroroszország elfogadná a feltételeket - mondta a meg nem nevezett forrás. Előzetes tájékozódás szerint az EU-tagországok jól fogadták a javaslatokat. "Azt szeretnénk, ha az EU-n belül vitát folytatnának erről a témáról" - tette hozzá a forrás.

Tusk a csomag részleteit a csúcsot összegző péntek délutáni sajtóértekezleten szándékozik nyilvánosságra hozni. Amennyiben Fehéroroszország elfogadná a feltételeket, és az unió vezetői is egyetértenének a javaslatokkal, a részletes csomag kidolgozásában részt vehetne a fehérorosz ellenzék is - írta a PAP.