rss      tw      fb
Keres

Jankovics Marcell távozik a Nemzeti Kulturális Alap éléről

MTI 2011. szeptember 30., péntek 10:14

Jankovics Marcell távozik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) éléről, az új vezető L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke lesz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtó- és kommunikációs osztálya pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, Réthelyi Miklós miniszter "közös megegyezés alapján 2011. október 15. napjával felmentette Jankovics Marcellt a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága elnöki posztjáról és egyidejűleg L. Simon Lászlót nevezte ki e posztra".

Mint közölték, a személycsere oka, hogy a 2012. évi költségvetés más szempontokat előtérbe helyező és más koncepciójú irányítást ad a Nemzeti Kulturális Alapról és annak pénzügyi kerete felosztásáról döntő bizottság számára. Jankovics Marcell szakmai tudására és munkájára a minisztérium továbbra is számít.

Jankovics Marcell az MTI-nek nem kívánta kommentálni a döntést. A Népszava pénteki cikkében még azt valószínűsítette, hogy az eddigi NKA-vezető távozását kedden jelentik be hivatalosan. A lapnak Jankovics Marcell világossá tette, hogy folytatta volna a munkát az NKA élén. A Kossuth-díjas filmrendező 2010 augusztusa óta irányította a szervezet működését.

L. Simon László, az NKA új elnöke az MTI-nek elmondta: az alap működésével kapcsolatban több átalakítást is tervez. Beszámolt arról, hogy egyszerűsíteni szeretné az adminisztrációs környezetet, ezzel kapcsolatban már dolgoztak is ki javaslatokat. Azt szeretnék, hogy kisebb legyen az adminisztrációs teher és az adminisztrációs költség az alapon belül.

"Mindent meg kell tenni azért, hogy az alap forrásai ne csökkenjenek tovább, új szakkollégiumi rendszer kell, amelyik figyelembe veszi a megváltozott finanszírozási és szakmai körülményeket" - fogalmazott L. Simon László.

Hozzátette, az NKA elnöki az országgyűlési bizottsági elnöki poszt együttes betöltésének semmilyen jogszabályi akadálya nincsen, a két tisztség nem összeférhetetlen.