rss      tw      fb
Keres

Tőzsde - Negatív tartományban Nyugat-Európa

MTI 2011. szeptember 30., péntek 10:12

Estek péntek délelőtt a legfontosabb nyugat-európai részvénypiacok, miután a befektetői hangulatot továbbra is az euróövezeti adósságválság, illetve a világgazdaság növekedési ütemének lassulása miatt félelmek határozzák meg.

Mintegy egy órával a nyitás után a londoni FTSE-100 1,04 százalékos mínuszban 5.142,95 ponton, a frankfurti Xetra-DAX 1,57 százalékos eséssel 5.551,16 ponton, míg a párizsi CAC-40 0,95 százalékos csökkenéssel 2.998,92 ponton állt.

A legnagyobb piaci értékű európai részvények FTSEurofirst-300 mutatója 1,1 százalékkal volt csütörtöki záróértéke alatt, így a mutató a Lehman Brothers bukása óta tapasztalt legnagyobb negyedéves veszteséggel zárhatja a július-szeptember időszakot.

"Rövid távon ugyanazok a kilátások, mint eddig: kérdés, hogy lesz-e görög államcsőd, azt milyen időzítéssel jelentik be, s ki mekkora veszteségeket vállal" - értékelt Philip Isherwood, az Evolution Securities vezető elemzője.

Rontott a befektetői hangulaton, hogy a vártnál kedvezőtlenebb kiskereskedelmi forgalmi adatot hozott nyilvánosságra péntek reggel a német statisztikai hivatal, a Destatis. A naptári hatásokkal korrigált mutató alapján 2,9 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest augusztusban a kiskereskedelmi forgalom Németországban, míg elemzők 0,1 százalékos havi esésre számítottak. Júliusban 0,3 százalékkal, míg júniusban 4 százalékkal nőttek a bolti eladások.

A kereskedők az európai statisztikai hivatal, az Eurostat adatközlésére is figyelnek. Délelőtt augusztusi inflációs gyorsbecslést és munkanélküliség adatot hoz nyilvánosságra a szervezet.