rss      tw      fb
Keres

Lapszemle - Európa legnagyobb bioetanol-üzemét építhetik fel Mohácson

MTI 2011. szeptember 30., péntek 10:03

Ötvenmilliárd forintból építene óriási bioetanol-üzemet egy amerikai-ír vállalkozás Mohácson a fejlesztés ezer munkahelyet jelentene a térségben - írta az Új Dunántúli Napló.

A baranyai napilap pénteki számában írt arról, hogy csütörtöki ülésén jóváhagyta a mohácsi önkormányzat a település és a Pannónia Ethanol Zrt. közötti megállapodást. Ezzel elhárult az elvi akadálya annak, hogy az amerikai-ír tulajdonban álló cég bioetanolt gyártó üzemet építsen Mohácson.

A tervezett beruházás mintegy ötvenmilliárd forintba kerül, megvalósításának határideje 2014. január 15.

Az üzem a cég szerint Európa legnagyobb bioetanol-előállítója lesz, ha elkészül - írta az Új Dunántúli Napló. A baranyai napilapnak Szekó József (Fidesz), Mohács polgármestere elmondta: az üzem létesítését az önkormányzat is segíti a rendelkezésére álló eszközeivel. Az új munkahelyek mellett évente 300 millió forintos többletbevételre tehet szert a város a megnövekedő iparűzési adóból.

A baranyai napilap értesülései szerint a gyár építésén háromszázötvenen dolgozhatnak, elkészülte után pedig hetvenöten találhatnak állásra az üzemben. Közvetve mintegy ezer munkahelyet is jelenthet a beruházás, hiszen az alapanyag, a kukorica előállítói számára is megélhetést kínálhat.