rss      tw      fb
Keres

Esztergomi Fidesz-KDNP: feloszthatják a város ingatlanvagyonát

MTI 2011. szeptember 30., péntek 9:37

Az esztergomi Fidesz-KDNP-képviselőcsoport szerint ha Tétényi Éva polgármester pénteken nem utalja el az adósságrendezést lezáró hitelezői egyezségben szereplő összeget, feloszthatják a város ingatlanvagyonát. Tétényi Éva az MTI-nek azt mondta, ha elutalja a kért egymilliárd forintot, év végére nem lesz pénz az intézmények működtetésre, illetve november elején nem tudnak bért fizetni.

A Fidesz-KDNP-frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a polgármesternek szeptember 30-án ki kell fizetnie az egyezség első ütemében szereplő összeget, Tétényi Éva azonban többször jelezte, hogy ezt nem szándékozik megtenni. A hitelezői egyezség megszegése miatt feloszthatják Esztergom vagyonát. Könyv szerinti értéken ez több mint 20 milliárd forint elvesztését jelentheti.

A polgármester erre reagálva az MTI-nek elmondta, nincs pénz a teljes összeg elutalására, ezért a bíróságtól kér állásfoglalást, hogy az önkormányzati dolgozók bérét biztosítsa az év végéig, vagy a hitelezőket fizesse ki.

A képviselőcsoport közleményében idézte a Raiffeisen Bank levelét, melyben a bank jelezte a város vezetőjének, hogy "a polgármester a tisztségéből eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért anyagi felelősséggel tartozik".

Tétényi Éva (független) elmondta, egymilliárd forintot kellene elutalni pénteken, de ha a város közüzemi számláira és az év végéig a bérekre szükséges összeget félreteszi, akkor csak 500 millió a szabad forrás. A városnak van 617 millió forint kötvénye a K&H Banknál, ez is segíthetne megoldani a helyzetet, de a bank közölte, hogy adósságrendezésre nem adja oda a pénzt.

A polgármester hozzátette, ha a Fidesz-KDNP-frakció követelésének engedve elutalja a kért egymilliárd forintot, év végére nem lesz pénz az intézmények működtetésre, illetve november elején nem tudnak bért fizetni.

A Fidesz-KDNP-frakció azzal kapcsolatban, hogy a Hatvannégy Vármegye péntekre félpályás útlezárást kezdeményezett Esztergomban, közölte, az akcióhoz Tétényi Éva "asszisztált". Véleményük szerint "Tétényinek csak a saját érdekérvényesítése számít, Esztergom másodlagos, csak egy állomás politikai hazárdjátékában."

A polgármester az MTI-nek elmondta, semmi köze az útlezárásokhoz.

Esztergomban péntek délelőtt testületi ülés kezdődik, csaknem 30 előterjesztéssel, amelyek között az adósságrendezés témája ugyan nem szerepel, de várhatóan napirendre kerül.

Esztergomban a tavaly októberi választások óta patthelyzet van a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester között. Tétényi Éva 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, Meggyes Tamás (Fidesz) vezette önkormányzattól, s ezért adósságrendezési eljárást kért a város ellen.

A Fidesz már az első képviselő-testületi ülésen közölte, fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni, illetve később jelezte, az adósságrendezési eljárást törvénytelennek tartja, ezért nem működik együtt a polgármesterrel.